Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dugo najavljivano

Dan vojske: Hoće li Sjeverna Koreja danas lansirati projektil?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja danas obilježava dan vojske, a taj se dan u zapadnim medijima spominjao kao jedna od prigoda za možebitno lansiranje sjevernokorejskih projektila koji su nedavno premješteni na sjevernokorejsku istočnu obalu.

Dok se svijet protivi, Sjeverna Koreja već neko vrijeme najavljuje pokusna lansiranja projektila, a on bi mogao biti proveden već danas s obzirom na to da ta izolirana azijska zemlja obilježava dan vojske.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sjever i jug Radio koji je emitirao misteriozne kodirane brojeve naglo 'ušutio', zloglasni vođa poručio vojsci: "Budite spremni" Sjeverna Koreja ispalila projektile - 5 Nova provokacija Sjeverna Koreja ispalila više od 200 granata: Južna Koreja stanovnike otoka poslala u skloništa

U međuvremenu Južna Koreja predložila je razgovore sa svojim sjevernim susjedom o pokretanju proizvodnje u zajedničkom industrijskom parku Kaesong, koja je prekinuta početkom travnja zbog velikih napetosti na poluotoku.

Sjeverna Koreja je 3. travnja zabranila Južnokorejcima ulazak u kompleks, smješten na njezinu teritoriju, desetak kilometara od granice. No, oko 180 južnokorejskih radnika ostalo je u kompleksu i vjeruje se da im nedostaje hrane i zaliha.

>> Kinezi uvjeravaju Kima da odustane od nuklearnog oružja

Kao odgovor na zajedničke vježbe SAD-a i Južne Koreje, Sjeverna Koreja je povukla svoje radnike iz tog parka i suspendirala projekt, u prilikama velike napetosti na poluotoku i ratobornih prijetnji SAD-u i Južnoj Koreji.

Napetosti su izbile nakon što je UN nametnuo Sjevernoj Koreji nove sankcije kao odgovor na treći nuklearni test u veljači. Pjongjang su dodatno razljutile vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje zbog čega im je zaprijetio nuklearnim napadima.

Kaesong je lani ostvario promet od 469,5 milijuna američkih dolara, što je od neprocjenjive vrijednosti za Pjongjang u pogledu zapošljavanja, ubiranja poreza i prinosa deviza. U 123 južnokorejske tvrtke, smještene u tom parku, radi više od 50.000 sjevernokorejskih radnika pa je ta zona Pjongjangu nužan izvor zarade.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene