Obavijesti Video Pretražite Navigacija
mobilizacija vojske

Damask šalje postrojbe na sjever Sirije kako bi odgovorili na turski napad

Dim nad sirijskim gradom Tal Abyad nakon turskog bombardiranja (Foto: AFP)
Dim nad sirijskim gradom Tal Abyad nakon turskog bombardiranja (Foto: AFP) Foto: Afp
Sirijska vojska će poslati postrojbe na sjever zemlje kako bi odgovorila na turski napad na kurdsku miliciju koji traje već pet dana, objavila je u nedjelju državna novinska agencije Sana.

Agencija nije iznijela pojedinosti mobilizacije sirijske vojske koja se u prošlosti raspoređivala u nekim kurdskim predjelima kako bi se izbjegla turska ofenziva.

Pročitajte i ovo Screenshot Podrhtavanje tla Potres jačine 5,2 prema Richteru pogodio Tursku: "Jako nas je treslo, izašli smo iz kuće" Spašavanje posjetitelja iz žičare u Turskoj Ozlijeđeno deset osoba VIDEO Strašna nesreća na žičari u Turskoj: Jedna osoba poginula, još traje evakuacija zaglavljenih u kabinama

"Jedinice sirijske arapske vojske se upućuju na sjever kako bi odgovorile na turski napad na sirijski teritorij", prenosi Sana na internet stranici.

Jedan neimenovani kurdski dužnosnik je izvijestio o pregovorima između poluatonomne kurdske administracije i sirijske vlade.

"Razmatraju se sve opcije u vezi turske ofenzive, vlada iz Damaska mora preuzeti svoje odgovornosti i odgovoriti na napad", rekao je dužnosnik.

Od srijede Turska i sirijski saveznici vode na sjeveru Sirije ofenzivu kako bi od granice udaljili glavnu sirijsku kurdsku miliciju YPG.

Krajem 2018. kada je Ankara već prijetila pokretanjem operacije protiv kurdskih snaga u Siriji YPG su pozvali vojsku da se rasporedi u okolici grada Manbij, na sjeveru i najavili svoje povlačenje iz tog područja.

Vojska se rasporedila u okolici grada, u koji nije ušla.

Dugo marginalizirani i žrtve diskriminacije središnjih vlasti Damaska, Kurdi su uveli autonomiju na sjeveru zemlje koju Damask ne priznaje i izdajicama naziva borce te manjine zbog saveza s Washingtonom u sklopu antidžihadističke borbe.

Kurdi su prošle godine počeli pregovarati s Damaskom o budućnosti njihovih regija, ali razgovori su obustavljeni. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene