Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upad na sjever

Sirijci kukaju oko turske vojne operacije: 'To je bila bjelodana agresija'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada u Damasku optužila je u nedjelju Tursku da je upadom u sjeverno područje Sirije izvršila čin "bjelodane agresije" te da će Ankaru smatrati odgovornom za njegove posljedice, izvješćuje agencija Reuters.

Sirija je objasnila da je turska vlada obavijestila sirijski konzulat u Istanbulu o operaciji premještanja grobnice osobe koja u Turskoj uživa veliko štovanje, ali da nije čekala na sirijski pristanak.

Pročitajte i ovo Vježba ŠTIT 24 Trening za upravljanje u kriznim situacijama: Održana vježba policije i američkog veleposlanstva Dim nad sirijskim gradom Tal Abyad nakon turskog bombardiranja (Foto: AFP) mobilizacija vojske Damask šalje postrojbe na sjever Sirije kako bi odgovorili na turski napad

Turska je, naime, pokrenula operaciju izvlačenja oko 40-ak vojnika koji su čuvali grob Sulejmana Šaha, djeda utemeljitelja Otomanskog carstva. Ankara područje grobnice smatra svojim suverenim teritorijem.

Sirija optužuje Tursku da podupire pobunjeničke skupine koje su zauzele velika područja na sjeveru i istoku zemlje, uključujući i Islamsku državu.

Utrka s vremenom u borbi za život djevojčica - Obitelj poručuje: 'Ne ljutimo se na tebe'

U sirijskom se priopćenju navodi da činjenica da IS nije napao spomenutu grobnicu govori o "snazi veza uzmeđu turske vlade i te terorističke organizacije".

U skladu s vrlo rigidnim tumačenjem islama, Islamska država je uništila mnoge grobnice u području pod svojom kontrolom. Sirija također tvrdi da upad turskih snaga predstavlja kršenje sporazuma iz 1921. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene