Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ocjena premijera

Dačić o sporazumu: 'Postigli smo maksimum'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski premijer Ivica Dačić ocijenio je u intervjuu nacionalnoj televiziji da je sporazum postignut u petak s Prištinom u Bruxellesu bio maksimum koji je Beograd u ovom trenutku mogao očekivati i dobiti, a da je u završnici pregovora međunarodna zajednica prvi put bila na srpskoj strani.

'Očekujem da će vladajuća koalicija (u Srbiji) prihvatiti ponudu iz Bruxellesa. Ovo je najviše što se o ovom trenutku može ostvariti', izjavio je Dačić za Radio-televiziju Srbije.

Komentirajući izjave kosovskog premijera Hashima Thacija da je Srbija sporazumom priznala neovisnost Kosova, Dačić je kazao da Thaci 'nije dobio ono što je očekivao - da će Srbija prepustiti sjever'.

>>Josipović čestitao Kosovu i Srbiji na postignutom sporazumu

'Albanci su mislili da ćemo zbog datuma prihvatiti sve sto se traži, ali to nije tako', rekao je Dačić i ponovio da 'Srbija nije priznala neovisnost Kosova', ali da 'na Kosovu treba spasiti što se spasiti može' jer je 'za narod je važno koja čizma gazi, koja policija, ko ga tuži i ko mu sudi'.

On je istaknuo i da su 'srpskoj strani prvi put data jamstva da kosovska vojska neće moći stupiti na sjever Kosova bez suglasnosti KFOR-a, odnosno NATO-a'.

'Po prvi put je međunarodna zajednica bila na našoj strani... Ovo je po prvi put da je međunarodno priznat sjever i zajednica Srba na Kosovu i ovo bi trebalo otvoriti novu eru Srbije prema Zapadu', rekao je predsjednik srbijanske vlade i najavio da će Beograd do ponedjeljka pismeno izvijestiti visoku predstavnicu EU Catherine Ashton prihvaća li ponudu.

'Očekujemo da će ovakvi koraci biti visoko cijenjeni i da će imati izravne posljedice po status, rejting, ekonomski život i standard ljudi... Otvorili smo prozor da počne puhati svježi zrak u Srbiji', istaknuo je za RTS predsjednik srbijanske vlade Ivica Dačić nakon sporazuma koji je u petak, pod pokroviteljstvom EU, parafiirao s kosovskim premijerom Hashimom Tahacijem u Bruxelesu.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čeka se potvrda parlamenta Srbijanska vlada prihvatila sporazum iz Bruxellesa Slika nije dostupna Evo što kažu Beograd: Povijesni sporazum Srbije i Kosova udarna vijest

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene