Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čudo iz Japana

Rođen sa samo 268 grama: Nisu mislili da će preživjeti, a pogledajte ga danas

Dječak star pet dana (lijevo) i pri izlasku iz bolnice u veljači (desno) (Foto: Keio University Hospital)
Dječak star pet dana (lijevo) i pri izlasku iz bolnice u veljači (desno) (Foto: Keio University Hospital) Foto: Keio University Hospital
"Mogu samo reći da sam sretna što je ovoliko narastao, nisam bila sigurna da će nakon carskog reza preživjeti", izjavila je njegova majka, objavili su iz Sveučilišne bolnice Keio u Tokiju.

Dječak koji je pri rođenju težio jedva 268 grama otpušten je prošlog tjedna iz bolnice u Japanu. Vjeruje se da je najmanje muško nedonošče u svijetu koje se nakon pet mjeseci intenzivne njege i boravka u inkubatoru uspješno i potpuno razvilo - danas teži 3,2 kilograma.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tlo ne miruje VIDEO Snažan potres pogodio Japan Jean-Luc Blachon na konferenciji za medije otkrio ih tužitelj Jezivi novi detalji u slučaju pronalaska ostataka dječaka Emilea, stanovnici su to mjesto počeli nazivati ukletim

Dječačić je došao na svijet u 24. tjednu trudnoće nakon hitnog carskog reza još u kolovozu, a bio je toliko malen da je stao u stisnute dlanove. U bolnici je proveo pet mjeseci te su ga liječnici na kućnu njegu otpustili čak dva mjeseca prije planiranog

"Mogu samo reći da sam sretna što je ovoliko narastao, nisam bila sigurna da će nakon carskog reza preživjeti", izjavila je njegova majka, objavili su iz Sveučilišne bolnice Keio u Tokiju.

Najmanje muško nedonošče

Liječnik Takeshi Arimitsu, koji je pratio mališanov razvoj, za BBC je rekao da je dječak najmanje nedonošče koje je zdravo otpušteno iz bolnice, što potvrđuju i službeni podaci o najmanjim bebama u svijetu koje bilježi sveučilište u američkoj Iowi.

Prijašnji ''rekord'' držao je dječak rođen u Njemačkoj 2015. Pri porođaju je težio tek 274 grama. Najmanja djevojčica koja se razvila u zdravo dijete također je rođena u Njemačkoj 2015., a težila je 252 grama.

Iz Sveučilišne bolnice u Tokiju kažu da u Japanu preživi 90 posto djece rođene s težinom manjom od kilograma, dok je taj postotak kod djece rođene s manje od 300 grama oko 50 posto.

Šanse za preživljavanje nedonoščadi nešto su veće kod prerano rođenih djevojčica nego kod dječaka. Stručnjaci nisu sigurni što je tome razlog, no neki taj podatak povezuju s činjenicom da se kod dječaka pluća nešto sporije razvijaju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene