Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nesretni dječak koji je čudom spašen prije četiri godine, sada izgleda potpuno drugačije. Njegovi skrbnici tepaju mu da je "mali Picasso".


Prije četiri godine svijet je šokirala fotografija danske humanitarke Anje Ringgren Lovén kako daje vodu iz bočice potpuno izgladnjelom nigerijskom mališanu. Dječaka, koji je tada imao dvije godine, njegovi su roditelji ostavili na ulicama grada Eketa optuživši ga za vještičarenje.

Nesretni se dječak osam mjeseci hranio ostacima koje su mu bacali prolaznici. Susret s danskom humanitarkom promijenio mu je život. "Bio je u groznom stanju kad smo ga našli", kazala je Anja. Mališana su nazvali Hope (nada). "Prva dva tjedna bio je u bolnici, nismo znali hoće li preživjeti", ispričala je Anja. 

Objavljuje Anja Ringgren LovénČetvrtak, 24. ožujka 2016.

Otad na mališana pazi i obrazuje ga Anjina humanitarna organizacija i doživio je čudesnu preobrazbu. "Vrlo je inteligentan i obožava umjetnost, kreativan je i mnoga su njegova djela već prodana. Zovemo ga 'naš mali Picasso'", rekla je Anja.

Hope se nikad više nije susreo s roditeljima, a nije bilo moguće ni ući u trag njegovim rođacima, donosi Mirror.

"Sada je već velik i povremeno pogleda našu prvu fotografiju. Nasmije se, izgleda ponosno. Svjestan je i on kakav je trnovit put prošao. Djeca se rađaju sa sposobnošću opraštanja, bez predrasuda. Odgajamo li ga da mrzi roditelje koji su ga ostavili? Naravno da ne. Nijedno se društvo ne može razviti ako nema osnovnih ljudskih prava, kao što je pristup obrazovanju te zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti", rekla je Anja Ringgren Lovén.