Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Puštena u ponoć

"Crna Putinova lista" – Trump objavio imena 210 "nepoželjnih" Rusa, iz Rusije stigao brzi odgovor: "Sad smo završili"

Vladimir Putin i Roman Abramovič (Foto: AFP)
Vladimir Putin i Roman Abramovič (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Vladimir Putin i Roman Abramovič (Foto: AFP) Vladimir Putin i Roman Abramovič (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Roman Abramovič (Foto: AFP) Galerija 1/2 >>
Sjedinjene Američke Države objavile su listu od 114 ruskih političara i 96 oligarha od kojih su mnogi bliski predsjedniku Vladimiru Putinu, a među njima su Dmitrij Medvedev i Sergej Lavrov, ali i najbogatiji Rus Roman Abramovič te milijarder Viktor Vekselberg koji je kupio dubrovački Belvedere.

SAD je objavio tzv. izvještaj o Kremlju, kao dio zakona o sankcijama protiv svojih protivnika, ali i svojevrsnog kažnjavanja Moskve zbog uplitanja u američke izbore 2016. godine.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin - 2 Nije odao počast Kremlj tvrdi da je Putin ožalošćen: "Malo je vjerojatno da itko razumije kroz što on prolazi" Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili"

"Crna lista" Donalda Trumpa ustvari je dokument od sedam strana, a prvobitna zamisao Kongresa bila je da imenuje i "osramoti" one za koje se vjeruje da imaju korist od Putinove vlasti.

Svrstavanje na listu ne znači, međutim, ujedno i sankcije protiv pojedinaca koji se nalaze na njoj, iako je dio njih već obuhvaćen ranijim američkim sankcijama.

Pored ruskog premijera i šefa diplomacije, na listi su i potpredsjednik Dmitrij Rogozin, ministri, predsjednica Savjeta federacije Valentina Matvienko, šefovi FSB-a i GRU-a, Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov, direktori ključnih državnih kompanija - Rosneft, Gazprom, Aeroflot i Sberbank.

Na spisku je i 96 oligarha koji, kako smatraju u američkom Ministarstvu financija, svaki pojedinačno posjeduju bogatstvo vrijedno milijardu dolara i više. Među njima su tajkuni Roman Abramovič i Mihail Prohorov, koji je na izborima 2012. godine bio protukandidat Putinu.

Među ruskim biznismenima je i milijarder Viktor Vekselberg, koji je kupio dubrovački hotel Belvedere i najavio da do 2020. godine planira izgraditi najluksuzniji hotel u Hrvatskoj, a vrijednost ulaganja je od 120 do 150 milijuna eura.

Vladimir Putin i Roman Abramovič (Foto: AFP) Roman Abramovič (Foto: AFP) Foto: Afp

"Aluminijski magnat" Oleg Deripaska koji je pod ruskom istragom zbog veza sa šefom Trumpove kampanje Paulom Manafortom također je obuhvaćen listom. Američka agencija navela je i da je Ministarstvo financija objavilo listu 10 minuta prije ponoći.

Iz Rusije je brzo stigao oštar odgovor na objavu popisa koji uključuje praktički cijeli ruski državni vrh.

"SAD i Rusija formalno imaju odnose, no nakon objave liste na kojoj je vodstvo naše zemlje oni su završili", izjavio je Vladimir Džabarov, zamjenik međunarodnog komiteta savjeta Federacije.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene