Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvješće stiže u Kongres

Nesagledive posljedice i panika u Rusiji: Trump objavljuje "crnu listu" Putinovih oligarha

Donald Trump i Vladimir Putin (Foto: AFP)
Donald Trump i Vladimir Putin (Foto: AFP) Foto: Afp
Američka vlada trebala bi 29. siječnja Kongresu predati tzv. "Izvještaj o Kremlju" s listom ruskih oligarha blisko povezanih s Vladimirom Putinom, što je izazvalo paniku u visokim krugovima u Rusiji.

Kada je američki Kongres u ljeto 2017. usvojio zakon o sankcijama protiv svojih protivnika - Rusije, Irana i Sjeverne Koreje, među ruskom elitom, političkom i gospodarskom, već je tada aktivirana tempirana bomba koja bi mogla eksplodirati taman uoči predsjednički izbora. Trumpova administracija, naime, planira pustiti u javnost izvješće o ruskim oligarsima, među kojima su i brojne osobe iz poslovnog svijeta, u bliskim odnosima s predsjednikom Putinom. Nejasno je kako će američka vlada odrediti tko je oligarh, a tko nije, no isto tako, pojavljivanje na popisu ne znači i automatski da će se ta osoba naći pod sankcijama, piše New York Times.

Zakon o sankcijama odgovor je Washingtona na postupke Rusije u Ukrajini, kao i pokušaja miješanja u američku izbornu kampanju 2016. godine, što Moskva, naravno, poriče.

Ruska elita već je neko vrijeme u strahu od objave ovog izvješća i povlače se sve moguće veze u Washingtonu kako bi se otkrilo tko će biti na Trumpovoj "crnoj listi".

Jer ona će otkriti financijske detalje ne samo o najbogatijim i najutjecajnijim Rusima nego i članovima njihovih obitelji - koliko im je bogatstvo, kolike prihode ostvaruju, s kime posluju - pa su ruski bogataši u Moskvi, Londonu, Ženevi itekako zabrinuti za svoje poslove.

Ovime nisu pogođene samo sadašnje elite bliske Kremlju, već i njihovi nekadašnji predstavnici. Osim toga, u izvješću će biti opisane veze utjecajnih Rusa s američkim gospodarstvom, pobrojene njihove nekretnine u SAD-u te procijenjena šteta od toga da ih se eventualno stavi pod sankcije.

Dio izvještaja bi trebao biti dostupan javnosti, no sumnja se da će veći dio ipak ostati tajan.

"Ovakvo što nikada se nije dogodilo. Jedna je stvar reći bankama da je neka osoba pod sankcijama, no drugo je reći: Ova je osoba na listi, a vi vidite što ćete s njom", smatra odvjetnik Adam M. Smith, bivši savjetnik američkog Ministarstva financija kojemu također nije sasvim jasno koji bi cilj lista trebala imati, odnosno što će se dogoditi.
 

Pročitajte i ovo Umro muškarac koji se zapalio pred zgradom suda preminuo u bolnici Umro muškarac koji se zapalio pred zgradom u kojoj se sudi Donaldu Trumpu U New Yorku se ispred zgrade suda zapalio muškarac U tijeku je suđenje Trumpu UZNEMIRUJUĆE Muškarac se zapalio ispred zgrade gdje se sudi Trumpu: Otkriva li letak na tlu razlog strašnog čina?

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene