Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Val nemira i nasilja koji zadnjih dana potresa Bosnu i Hercegovinu mogao bi se preliti i na Crnu Goru, a na tamošnjim društvenim mrežama pokrenuto je nekoliko stranica i grupa na kojima je dogovoreno da se 15. travnja u 13 sati svi nezadovoljni građani Crne Gore okupe na prosvjedima ispred državnog parlamenta.


Kako su u ponedjeljak prenijele podgorićke ''Dnevne novine", facebook stranica "Revolucija u Crnoj Gori. Svi na ulice" samo je u dva dana okupila preko 1.100 korisnika, dok je stranica "Svi na ulice" okupila preko 23.000 korisnika. Postoje još i stranice "Otpor diktatorskom režimu u Crnoj Gori" s 4.300 korisnika, a upola manje ima stranica "Protesti". Sve one tvrde da samo radikalnim mjerama može doći do poboljšanja sveukupnog stanja u Crnoj Gori.

Vezani članci Prosvjedi u Hong Kongu - 1 Policija suzavcima rastjerala prosvjednike: Oklopna vozila i vodeni topovi na ulicama Hong Konga Slika nije dostupna Dramatična i revolucionarna godina: Prije 50 godina svijet se tresao od nemira i velikih nadanja

"Prosvjed protiv lopovske vlasti, korupcije i neimaštine u Crnoj Gori. Šutimo i trpimo 20 godina. Čekamo da netko umjesto nas nešto promijeni. Ovo će biti prosvjed bez vođa i političara, bez bine i govora. Ovo je prosvjed pokradenih i obespravljenih", poruke su koje kruže društvenim mrežama.

FOTO Ovako Crnogorci koriste Dubrovnik za promociju turizma

Političari i analitičari su podijeljeni u ocjeni ovih najava. Dritan Abazović, zastupnik oprobene Pozitivne Crne Gore ocjenjuje da je standard građana u Crnoj Gori nešto povoljniji nego u BiH, ali da ima jako puno prostora za prosvjed protiv korupcije, kriminala i sporne privatizacije.

Sandra Obradović iz neovisnog Udruženja Saveza samostalnih sindikata Crne Gore (USSCG) smatra da "bez zdravih prosvjeda nema ni napretka", dok njen kolega iz Saveza sindikata (SSCG) ne vjeruje da se događaji iz BiH mogu preliti i na Crnu Goru "bez obzira što je i ovdje gospodarska situacija nezavidna".

Politički analitičar Srđan Vukadinović kaže da su građani Crne Gore u posljednjih nekoliko godina mogli uvidjeti da prosvjedi nisu mnogo toga promijenili kao što, po njegovoj ocjeni, neće niti u BiH. Najnovije kadrovske promjene koje su se tamo dogodile nisu potvrda da će biti bolje, ističe Vukadinović komentirajući ostavke nekih bosanskohercegovačkih dužnosnika te dodaje da je jedini legitiman način takvih promjena putem slobodno izražene volje građana na izborima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook