Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Grčko-izraelskom konzorciju Aktor-Shikun Binui (HCH) u ponoć je istekao i posljednji rok za dostavljanje financijskih jamstava za izgradnju crnogorske autoceste od Bara do granice sa Srbijom.


Taj mu je rok odredila vlada Crne Gore nakon produžetka od mjesec i pol dana. Šef crnogorskog vladinog pregovaračkog tima za izgradnju autoceste Zoran Radonjić rekao je podgoričkim medijima da će se crnogorska vlada oglasiti tek nakon sjednice Vijeća za izgradnju autocesta, zakazane za naredni tjedan, na kojoj će se, kako je rekao, sasvim moguće razmatrati i ponude drugih kompanija.

Vezani članci Slika nije dostupna Konzorcij ostao i bez početno uloženog novca u Crnoj Gori Slika nije dostupna Crna Gora: Ocjena o jamstvima hrvatskog konzorcija do kraja veljače

>> Crna Gora: Produžen rok grčko-izraelskom konzorciju

>> Autocestu kroz Crnu Goru gradit će kinesko-hrvatski konzorcij?

U crnogorskoj vladi očito nisu voljni da dalje produžavaju rok Aktoru, jer smatraju da Europska investiciona banka (EIB), na koju se dugo čeka, nije jedini kreditor koji može da financira izgradnju ove autoceste. To je potvrdio i vicepremijer Igor Lukšić, nakon nedavne posjete toj financijskoj instituciji.

 

'EIB nije jedini kreditor za financiranje gradnje ove autoceste i njeno stajalište neće presudno utjecati na vladu', rekao je tada Lukšić. Grčko-izraelski konzorcij ušao je u igru nakon što hrvatske tvrtke, koje je predvodio Konstruktor, nisu uspjele u produženom roku, koji je istekao u veljači, dostaviti jamstva.

U crnogorskoj vladi još nerado govore o eventualnim alternativama, međutim, proteklih dana bilo je riječi i o mogućnosti da u cijelu priču oko izgradnje puta uđu Kinezi, gdje bi kao jedan od podizvođača mogao biti i Konstruktor. (Hina)