Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Crkva promijenila stav oko limba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vatikan je službeno ukinuo postojanje dječjeg limba (limbusa infantiuma), tj. mjesta između raja i pakla, za koje se vjerovalo da je mjesto u kojemu se nalaze djeca umrla prije primitka sakramenta krštenja.

Odluku je donijelo Međunarodno katoličko teološko povjerenstvo, a odobrio ju je papa Benedikt XVI.

Pročitajte i ovo Papa Franjo završio u bolnici Otkazao obveze Papa se vratio iz bolnice: U posljednje vrijeme ima niz zdravstvenih problema Victor Manuel Fernandez Podigao prašinu Htio je pomoći: Vatikanski kardinal osim poljupca slikovito opisao i - muški i ženski orgazam

Katoličko povjerenstvo je zaključilo da postoje 'ozbiljni teološki i liturgijski razlozi za uvjerenje da su i djeca koja umru nekrštena, spašena'.

Teolozi su na konferenciji ustanovili da Bog 'želi da se sva djeca spase'.

Ova odluka se može smatrati definitivnim ukidanjem limba jer je iz katoličkih katekizama taj pojam izbačen još 1992. godine.

Prije 13. stoljeća Crkva je smatrala da sva nekrštena djeca, uključujući i novorođenčad umrlu pri porodu, zbog Istočnog grijeha idu u pakao jer nisu primila sakrament krštenja.

Pojam limba su uveli srednjovjekovni teolozi. Smatrali su da je to mjesto između raja i pakla, kamo odlaze nekrštena djeca, koja, kako je kasnije rekao papa Pio X., 'ne zaslužuju raj, ali ne mogu niti u pakao ili u čistilište'.

Benedikt XVI. se tom konceptu protivi još iz vremena dok je bio predstojnik Kongregacije za nauk vjere kada je izjavio 'da se radi samo o teološkoj hipotezi nikad definiranoj u istini ili vjeri koju bi on osobno ukinuo'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene