Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mladi vođa na nepoznatoj lokaciji

Čovjek u maslinastom kaputu: Evo tko je nova zvijezda dok Kim Jong Un odmara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hwang Pyong So uspeo se s neprimjetnog uredskog posla na najmoćnije

Čovjek u maslinastom kaputu i s velikom vojnom kapom u sovjetskom stilu na glavi, koji je prošloga tjedna viđen u glavnoj sjevernokorejskoj zračnoj luci, uspeo se s neprimjetnog, uredskog posla na najmoćnije mjesto izvan vladajuće obitelji Kim.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vojna vježba "Nuklearni okidač": Sjeverna Koreja sprema se za rat Vladimir Putin i Kim Jong Un - 3 neprijatelj broj jedan Nova prijetnja: "Sjeverna Koreja će upotrijebiti svu silu bude li napadnuta"

Hwang Pyong So, sada glavni vojni savjetnik sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una, u samo je nekoliko godina ostvario dosad nezabilježen uspon na najvažnije pozicije u političkim vrhovima te izolirane, komunističke zemlje.

Postoji nekoliko teorija o tome gdje je nestao Kim Jong Un!

Njegov uspon poklapa se s izbivanjem Kima iz javnosti već više od mjesec dana, dok mediji nagađaju da se sjevernokorejski vođa oporavlja od zasad nepoznate bolesti.

Pozivajući se na visoke vojne izvore, južnokorejski list Chosun Ilbo objavio je u četvrtak da se Kim odmara na nepoznatoj lokaciji sjeverno od Pyongyanga.

'Vjerujem da raspolažemo vjerodostojnim podacima obavještajne službe ministarstva obrane', rekao je južnokorejski ministar obrane Han Min Koo, piše list.

Znak ozbiljnih previranja?

Hwang je prošloga tjedna bio na čelu sjevernokorejskog izaslanstva na zatvaranju Azijskih igara u južnokorejskom gradu Incheonu. On je najviši sjevernokorejski čelnik koji je ikada posjetio Južnu Koreju, a neki tumače da je to znak ozbiljnih previranja u Pyongyangu.

Kim Jong Un je izgubio vlast u Sjevernoj Koreji?

Hwang, čovjek od 64 ili 65 godina, radio je u Upravi za organizacije i protokol (OGD), moćnoj i tajnovitoj državnoj službi koja organizira sastanke sa sjevernokorejskim vodstvom i s vremenom postao njezinim drugim čovjekom, kažu stručnjaci za Sjevernu Koreju i izvori u južnokorejskom ministarstvu ujedinjenja.

Na čelu OGD-a svojedobno je bio Kim Jong Il, otac aktualnog vođe.

Hwang se s Kim Jong Unom počeo povezivati krajem 2000-ih kada su državni mediji počeli govoriti o njegovim stranačkim i vojnim zaslugama.

Kada je Kim Jong Un nakon smrti oca 2011. došao na vlast, Kwang je bio u njegovu savjetničkom timu. I dok su drugi bili držani po strani, Hwang je ranije ove godine postao šef Opće političke uprave vojske.

Prošlog je mjeseca imenovan potpredsjednikom Nacionalnog obrambenog povjerenstva, što se smatra jednim od najmoćnijih položaja u Sjevernoj Koreji. Predsjednik mu je Kim Jong Un.

Ovakav uspon nije uobičajen

Jang Jin-sung, sjevernokorejski prebjeg koji je nekoć radio u službi za informiranje vladajuće stranke, kaže kako nije uobičajeno da se veteran OGD-a popne na tako visoku poziciju.

'To su ljudi koji dolaze na čelo samo ako se dogodi neka čistka ili nečije smaknuće', rekao je Jang.

Vojno vodstvo Pyongyanga u stalnim je promjenama otkako je Kim Jong Un došao na vlast.

Kim Jong Un više ne izgleda ovako

Kimov ujak Jang Song Thaek, nekoć drugi čovjek režima, smijenjen je i ubijen prošle godine.

Njegova zamjena, Choe Ryong Hae, bio je otad nekoliko puta degradiran. Trenutno na čelu državnog povjerenstva za sport, položaja na kojem je bio Jang prije nego što je smaknut, Choe je također posjetio Južnu Koreju zajedno s Hwangom.

Choe je pao u nemilost kada je Kim Jong Un saznao da je taj 65-godišnjak skrio milijune dolara na računu u kineskoj banci, objavio je u srpnju Daily NK, list sa sjedištem u Seoulu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene