Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Čović: Sanader i Mesić obećavaju pomoć Hrvatima u BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ustvrdio je kako su hrvatski premijer Ivo Sanader i predsjednik Stjepan Mesić obećali potporu Hrvatima u BiH, ali i pozvali hrvatske političare da ne radikaliziraju odnose u zemlji u procesu ustavnih promjena te nastoje postići dogovor s bošnjačkim i srpskim partnerima.

'Iznio sam platformu HDZ-a i Kreševsku deklaraciju oko koje su temeljito upoznati i oni je razumiju. Ono što oni kod nas traže je ohrabrenje da izbjegnemo bilo kakvu radikalizaciju odnosa u BiH. Ranije se pokazalo u praksi da tim putem Hrvati ostanu dodatno uskraćeni za svoja prava', rekao je Čović.

Pročitajte i ovo Policija u Dublinu - 1 Drugi napadnuti se vraća Za obitelj mladića ubijenog u Dublinu pokrenuli humanitarnu akciju, odaziv je velik Ljubuški i Široki Brijeg pred izbore (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Potreban razgovor Hrvate u BiH brine budućnost nakon novih izbora: ''Hrvatski političari ne vode dovoljno računa o nama''

'To pak praktično znači da trebamo tražiti partnerski odnos s bošnjačkom i srpskom stranom, odnosno s međunarodnom zajednicom. Tako opredijeljeni možemo računati na apsolutnu potporu službenog Zagreba i od predsjednika i premijera', rekao je Čović.

Čović je u odvojenim razgovorima u Zagrebu od Sanadera i Mesića zatražio njihovu aktivniju potporu u međunarodnom lobiranju za Hrvate u BiH.

'Izrazio sam očekivanje da nam pomognu kako bi izborili jednakopravnu poziciju u BiH jer je sada apsolutno nemamo. Mislim da smo se oko svih tih detalja apsolutno složili i ja očekujem vrlo aktivnu ulogu premijera i predsjednika Republike oko svih pitanja koje se tiču Bosne i Hercegovine', rekao je Čović. 

Hrvatski političari zagovaraju federalizaciju Bosne i Hercegovine na više jedinica koja je sada, na temelju Daytonskoga sporazuma, podijeljena na dva entiteta Republiku Srpsku i Federaciju BiH. Iz RS-a je prognana većina Hrvata dok su pak u Federaciji BiH majorizirani od strane Bošnjaka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene