Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ustvrdio je kako su hrvatski premijer Ivo Sanader i predsjednik Stjepan Mesić obećali potporu Hrvatima u BiH, ali i pozvali hrvatske političare da ne radikaliziraju odnose u zemlji u procesu ustavnih promjena te nastoje postići dogovor s bošnjačkim i srpskim partnerima.


'Iznio sam platformu HDZ-a i Kreševsku deklaraciju oko koje su temeljito upoznati i oni je razumiju. Ono što oni kod nas traže je ohrabrenje da izbjegnemo bilo kakvu radikalizaciju odnosa u BiH. Ranije se pokazalo u praksi da tim putem Hrvati ostanu dodatno uskraćeni za svoja prava', rekao je Čović.

Vezani članci Slika nije dostupna Dragan Čović protiv 'Daytona 2' Slika nije dostupna 'Važna poruka da se zločini više nikada ne smiju ponoviti'

'To pak praktično znači da trebamo tražiti partnerski odnos s bošnjačkom i srpskom stranom, odnosno s međunarodnom zajednicom. Tako opredijeljeni možemo računati na apsolutnu potporu službenog Zagreba i od predsjednika i premijera', rekao je Čović.

Čović je u odvojenim razgovorima u Zagrebu od Sanadera i Mesića zatražio njihovu aktivniju potporu u međunarodnom lobiranju za Hrvate u BiH.

'Izrazio sam očekivanje da nam pomognu kako bi izborili jednakopravnu poziciju u BiH jer je sada apsolutno nemamo. Mislim da smo se oko svih tih detalja apsolutno složili i ja očekujem vrlo aktivnu ulogu premijera i predsjednika Republike oko svih pitanja koje se tiču Bosne i Hercegovine', rekao je Čović. 

Hrvatski političari zagovaraju federalizaciju Bosne i Hercegovine na više jedinica koja je sada, na temelju Daytonskoga sporazuma, podijeljena na dva entiteta Republiku Srpsku i Federaciju BiH. Iz RS-a je prognana većina Hrvata dok su pak u Federaciji BiH majorizirani od strane Bošnjaka.