Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krišto i Bevanda povukli zahtjev Ustavnom sudu

Čović: Neka Visoki predstavnik preuzme vlast u BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon dosadašnje predsjednice Federacije Bosne i Hercegovine Borjane Krišto i dopredsjednik federalne vlade u prethodnom sazivu Vjekoslav Bevanda je povukao zahtjev za ocjenu ustavnosti izbora nove izvršne vlasti u tom entitetu, kojega je ranije zajedno s Krišto podnio entitetskom ustavnom sudu.

'Ja sam svoj zahtjev povukao budući da nakon odluka koje je donio Visoki predstavnik za BiH to više nema nikakve svrhe', izjavio je Bevanda u lokalnim medijima uoči sjednice Ustavnog suda koji je trebao odlučivati o njegovom i zahtjevu Borjane Krišto.

Bevanda je najavio kako će on i ostali ministri iz HDZ BiH i HDZ 1990. odmah predati dužnosti novoizabranim ministrima iz stranaka okupljenih oko platforme Socijaldemokratske partije BiH (SDP) koje su 17. ožujka uspostavile novu vladu i koja je za dva HDZ-a i dalje sporna.

Borjana Krišto je u utorak potvrdila kako je povukla svoj zahtjev za ocjenu ustavnosti konstituiranja Doma naroda federalnog parlamenta i izbora novog predsjednika i dva dopredsjednika entiteta. Objasnila je kako to drži bespredmetnim nakon što je Visoki predstavnik Valentin Inzko svojim nalogom privremeno suspendirao odluke Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) kojom su takvo konstituiranje odnosno izbori ocijenjeni protivnim odredbama izbornog zakona.

Krišto je najavila kako će svoj predsjednički mandat predati Inzku, a on ga potom može dodijeliti 'kome god želi'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tko će biti Lajčakov nasljednik Daviddi najizgledniji kandidat za novog visokog predstavnika u BiH? Slika nije dostupna Solana: Približavanje Hrvatske EU najviše će pomoći Hrvatima u BiH

Ustavni sud danas zasjeda

Federalni Ustavni sud nije se očitovao nakon odluke Krišto i Bevande da povuku svoje zahtjeve za ocjenu ustavnosti, no moguće je da na današnjem zasjedanju umjesto odlučivanja o samom predmetu taj sud jednostavno ocijeni kako se nisu stekle procesne pretpostavke za odlučivanje.

U Sarajevu će istodobno zasjedati Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC). Najavljeno je kako će na dnevnom redu biti stanje u BiH, a posebice 'pokušaji iz Republike Srpske da podrije državu'. Zaključke Upravnog odbora PIC-a Visoki predstavnik Inzko objavit će u popodnevnim satima kada se očekuje i objava o odluci Ustavnog suda FBiH.

>> BiH: Hrvatske stranke najavljuju tužbe

>> Poništeni izbori u BiH: Valentin Inzko suspendirao odluku SIP-a

Ukoliko taj sud ne bi zauzeo jasno stajalište o ustavnosti uspostave nove entitetske izvršne vlasti Inzko bi novom odlukom morao produžiti ili proglasiti trajnim svoj nalog o privremenoj suspenziji ocjena SIP-a.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović ocijenio je kako je jedini izlaz iz takve situacije da Visoki predstavnik preuzme svu vlast u BiH ili da se pak nastave pregovori vodećih političkih stranaka kako bi se osiguralo sudjelovanje u vlasti svih legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene