Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski član BiH Predsjedništva Dragan Čović, koji je i predsjednik HDZ-a BiH, izrazio je u ponedjeljak očekivanje da će se u sljedeća dva mjeseca promijeniti izborni zakon BiH te zemlja dobiti status kandidata za članstvo u EU do kraja godine


"U predstojeća dva mjeseca želimo riješiti pitanje izbornog zakona...a ja sam uvjeren da mi danas imamo sve preduvjete da do kraja godine dobijemo kandidacijski status kad je u pitanju EU", izjavio je Čović na konferenciji za novinare nakon sjednice Središnjeg odbora i Predsjedništva HDZ-a BiH.

Vezani članci EU parlament, ilusttracija Vijeće EU-a i EP postigli dogovor o višegodišnjem proračunu i planu za oporavak HGK pruža potporu tvrtkama koje se žele probiti na nova tržišta Razvoj poduzeća u pravom smjeru: Kako iskoristiti europske fondove i pomoć HGK?

On je najavio da će njegova stranka zajedno s drugim hrvatskim strankama koje čine Hrvatski narodni sabor u parlamentarnu proceduru dostaviti izmjene izbornog zakona BiH, zakona o RTV servisu, zakona o državnim službenicima, dok će pak na razini Federacije BiH ova stranka predložiti izmjene zakona o vladi i ministarstvima.

Ustavni sud BiH je u prosincu prošle godine donio presudu u korist nekadašnjeg predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Bože Ljubića koji se žalio zbog izbora nelegitimnih predstavnika hrvatskog naroda u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda.

Osporene su odredbe izbornog zakona te je državnom parlamentu ostavljen rok do početka lipnja da ih izmjeni. Ukoliko se to ne dogodi Ustavni sud BiH će ih staviti izvan snage te, po tumačenju hrvatskih političara u BiH, neće biti moguće održati i provesti izbore 2018. godine.

Čović je na konferenciji za novinare dodao kako je poseban problem činjenica da aktualna vlast nema stabilnu većinu u parlamentu BiH.

"Imamo problema oko parlamentarne većine i naš zadatak je ne izgubiti sljedeće dvije godine u funkcioniranju vlasti", pojasnio je.

Naveo je primjer izmjena zakona o trošarinama gdje su stranke iz oporbe glasovale za zakon, aludirajući na SNSD Milorada Dodika, dok je vladajuća Srpska demokratska stranka bila protiv izmjena zakona.

Izmjene zakona o trošarinama uvjet su za nastavak stand by aranžmana s MMF-om, kao i za nastavak izgradnje dionica autocesta na koridoru Vc. (Hina)