Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posjet američke državne tajnice

Condoleezza Rice doputovala u Indiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka državna tajnica Condoleezza Rice doputovala je u srijedu u New Delhi na razgovore s indijskim čelnicima usredotočene na antiterorističku suradnju i namijenjene smanjenju tenzije sa susjednim Pakistanom.

Po riječima visokog dužnosnika State Departmenta, Rice će izvršiti pritisak na Indiju i Pakistan, dva američka saveznika, u napetim susjedskim odnosima, kako bi surađivali i izmjenjivali informacije.

Pročitajte i ovo Napad na Ukrajinu - 1 Oštećena bolnica Rusija izvela novi napad: U gradu Černihivu poginulo najmanje 13 ljudi Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji

'Želim se konzultirati s indijskom vladom kako bih vidjela što možemo učiniti radi pomoći' u istrazi o napadima u kojima je smrtno stradalo 188 osoba, od čega tridesetak stranaca, između 26. i 29. studenoga u Mumbaiju, kazala je šefica američke diplomacije u utorak u Bruxellesu prije puta u Indiju.

>> Napad na Mumbai mogao bi izazvati rat nuklearnih sila

Američki tajnik obrane Robert Gates čestitao je u utorak indijskim vlastima na 'suzdržanosti' nakon napada.

Indijski dužnosnici kazali su da svi islamski ekstremisti koji su vodili napade u Mumbaiju dolaze iz Pakistana a ilegalna islamistička skupina Lashkar-e-Taiba, sa sjedištem u Pakistanu i aktivna u Kašmiru, optužena je da ih je trenirala i vodila prema ciljevima.

Islamabad je New Delhiju ponudio suradnju kako bi se došlo do naručitelja atentata. Indija traži od Pakistana izručenje 20 sumnjivaca za koje vjeruje da su umiješani u te akcije, među kojima Hafeeza Sayeeda, šefa Lashkar-e-Taibe.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene