Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napetosti na relaciji Indija - Pakistan

Napad na Mumbai mogao bi izazvati rat nuklearnih sila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pakistanski predsjednik Asif Ali Zardari zamolio je Indiju da ne kažnjava njegovu zemlju zbog prošlotjednih napada, tvrdeći kako bi teroristi mogli izazvati regionalni rat.

Zardari, čiju su ženu Benazir Bhutto prošle godine također ubili islamistički militanti, upozorio je da provokacije od strane 'nedržavnih čimbenika' nameću opasnost od povratka rata među susjednim državama, koje posjeduju nuklearno oružje.

Pročitajte i ovo Policija u Srbiji, ilustracija Pretukli Hrvate u Pančevu Hrvatska uputila prosvjednu notu Srbiji: "Najoštrije osuđujemo napad, bio je nacionalno i etnički motiviran" Napad na svećenika u Sydneyju Novi napad u Sydneyju UZNEMIRUJUĆE Svećenik napadnut tijekom mise: Izboden nekoliko puta nožem, čuli su se krici u prijenosu uživo

Analitičari smatraju da prošlotjedni napadi u Mumbaiju imaju veze s pakistanskom terorističkom organizacijom Lashkar-e-Taiba, za koju se smatra da je odgovorna za napade u Indiji, uključujući eksploziju kod parlamenta iz 2001., zbog koje su dvije zemlje skoro zaratile.

'Živimo u teškim vremenima u kojima su nas nedržavni čimbenici već doveli u rat, bilo da je riječ o 11. rujnu ili eskalaciji nasilja u Iraku', dodao je Zardari.

'A sada nam događaji u Mumbaiju govore, da postoje namjere ponavljanja napada i izazivanja novog sukoba od strane militanata. Svi skupa moramo se boriti protiv tog zla.'

>> 'Obučili su nas i izabrali za napad na Mumbai'

>> Napadi u Mumbaiju 'ozbiljan udarac' odnosima s Pakistanom

>> Ostavke zbog napada u Mumbaiju

Indijske vlasti potvrdile su da je 10 napadača porijeklom iz Pakistana te upozorile kako bi mogle podignuti sigurnost na 'ratnu razinu'.

U namjeri da ublaži tenzije između dvije zelje, američka državna tajnica Condoleezza Rice doputovat će u srijedu u Indiju.

SAD su upozorile Indijsku vladu o potencijalnom napadu na Mumbai s mora, najmanje mjesec dana prije nego što se masakr u tom gradu i dogodio, izjavio je jedan američki dužnosnik za CNN.

Američke tajne službe navele su kako bi grupa terorista u Indiju mogla uči preko mora te izvršiti napad na Mumbai, rekao je izvor koji je želio ostati anoniman zbog istrage koja je u tijeku.

Indijske sigurnosne službe potvrdile su za CNN kako su primile takvu informaciju, te da je područje napada podignuto na višu razinu sigurnosti, no ni to očito nije bilo dovoljno kako bi se tragedija izbjegla.

Lokalni ribari iz Mumbaija tvrde kako su vidjeli sumnjivu grupu ljudi koja bi mogla biti naoružana, a koji su brodom u srijedu navečer pristali u luci, nakon čega su se zaputili prema središtu grada.

Dužnosnik je potvrdio za CNN kako je na brodu, koji je vrlo vjerojatno bio ukraden, pronađena navigacijska oprema te mobiteli.

Zardarijevo upozorenje došlo je usred strahova kako je 5 terorista koji su sudjelovali u napadu na Mumbai još uvijek slobodno, te bi mogli organizirati drugi val napada na grad.

Naime, indijska policija je izvijestila kako je u pronađenom brodu koji su teroristi koristili da bi došli do Mumbaija, pronađena oprema za 15 ljudi, što sugerira da je nekoliko napadača pobjeglo.

I dok Mumbaiji tuguje, među političarima je započelo međusobno optuživanje. Danas je Vilasrao Deshmukh, član vladajuće stranke te šef lokalne vlade indijske države Maharastra, u kojoj se napad dogodio, ponudio ostavku.

Stranački vođe odlučit će o njegovoj ostavci, koja je došla nakon što su indijski ministar unutarnjih poslova Shivraj Patil te savjetnik za nacionalnu sigurnost MK Narayanan također dali ostavke na dužnosti.

Jučer je indijski premijer Manmohan Singh najavio reviziju i pregled nacionalne sigurnosti te mogućnosti za borbu protiv terorizma.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene