Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka državna tajnica Hillary Clinton i izraelski premijer Benjamin Netanyahu su nakon maratonskog sastanka u New Yorku najavljuju da će 'blisko surađivati u narednim danima' prema nastavku izravnih pregovora o miru na Bliskom istoku


'Razgovori između premijera i državne tajnice bili su usredotočeni na omogućavanje uvjeta za nastavak izravnih pregovora usmjerenih na stvaranje dviju država. Njihovi timovi će na tom cilju usko zajednički surađivati u narednim danima'', stoji u šturom zajedničkom priopćenju koje je, nakon cjelodnevnih razgovora, objavio State Department.

>> 'Sukob na Bliskom istoku riješiti stvaranjem palestinske države'

Vezani članci Slika nije dostupna Clinton i Netanyahu 'žestoko' razgovarali Slika nije dostupna Izraelski premijer u novoj limuzini vrijednoj milijun dolara

Razgovori su opisani kao "prijateljska i produktivna razmjena gledišta", bez spomena napretka prema vraćanju za pregovarački stol premijera Netanyahua i palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa.

U dijelu priopćenja izdvojenog navodnicima stoji da je Clinton ponovila kako 'SAD vjeruje da se kroz pregovore u dobroj vjeri strane mogu dogovoriti o ishodu koji će okončati sukob i biti usklađen s palestinskim ciljem nezavisne i održive države, na temelju granica iz 1967., uz dogovorene zamjene (teritorija) te s izraelskim ciljem židovske države sa sigurnim i priznatim granicama koje odražavaju naknadni razvoj i zadovoljavaju izraelske sigurnosne zahtjeve'.

Do sastanka Clinton-Netanyahu, na kojem je sudjelovao i posebni američki izaslasnik za Bliski istok George Mitchell, došlo je dva dana nakon američke kritike planova Izraela za gradnju novih 1300 stanova u arapskom, istočnom Jeruzalemu. (Hina)