Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Članovi izoliranog plemena skupljali su jaja duž rijeke u udaljenom dijelu Amazone, a zatim su naletjeli na kopače zlata koji su ih ubili. Federalni tužitelji u Brazilu pokrenuli su istragu o prijavljenom pokolju od oko 10 članova tog plemena.


Vlasti u Brazilu istražuju navodni masakr nad članovima izoliranog amazonskog plemena koji su skupljali jaja duž rijeke u udaljenom dijelu Amazone. Zatim su, čini se, naletjeli na kopače zlata koji su ih masakrirali.

Vezani članci Slika nije dostupna U Amazoni otkriveno novo pleme, našli ga putem satelita Slika nije dostupna Novo pleme: Tek otkriveni, a prijeti im uništenje

Federalni tužitelji u Brazilu pokrenuli su istragu o prijavljenom pokolju desetak članova tog plemena.

Brazilska agencija za domorodačke skupine Funai poručila je kako su podnijeli prijavu čim su čuli kako se kopači zlata hvale ubojstvima, u baru na granici s Kolumbijom.

"Čak su se i hvalili da su sjekli tijela i bacali ih u rijeku", rekla je Leila Silvia Burger Sotto-Maior.

Kopači su, tvrdi, rekli da su "morali ubijati ili će biti ubijeni".

Tužitelj koji je zadužen za taj slučaj, Pablo Luz de Beltrand, potvrdio je kako je započela istraga.

"Pratimo slučaj, ali teritorij je velik a pristup ograničen. Ova su plemena nepoznata, čak i Funai ima samo sporadične informacije o njima", rekao je Beltrand.

Ovo je drugi slučaj takve vrste nasilja nad domorocima ove godine.

"Ako istraga potvrdi ubojstva, to će biti još jedan genocidni pokolj koji proizlazi izravno iz neuspjeha brazilske vlade da štiti izolirana plemena, nešto što je zajamčeno ustavom", rekla je Sarah Shenker iz nevladine organizacije za ljudska prava, a prenosi Independent.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju