Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je u petak da će se riješiti grčka kriza i da će se zemlja vratiti na put rasta te ostati u eurozoni.


Cipras je također pozdravio planirani izvanredni sastanak na vrhu predsjednika država i vlada devetnaest zemalja eurozone koji će se održati u ponedjeljak navečer u Bruxellesu.

Summit je "pozitivan razvoj događaja na putu prema dogovoru", kaže se u priopćenju iz grčke vlade. Pokazat će se da su u krivu "svi oni koji smatraju da će doći do krize i scenarija straha", stoji u priopćenju iz kabineta premijera.

"Postići će se rješenje koje će biti utemeljeno na europskim pravilima i demokraciji što će omogućiti Grčkoj da se vrati na put rasta unutar eurozone", rekao je Cipras u priopćenju.

PANIKA U GRČKIM BANKAMA! Građani u 2 dana podigli 2 milijarde eura!

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk najavio je u četvrtak da je sazvao izvanredni sastanak eurozone u ponedjeljak 22. lipnja u 19,00 sati. "Vrijeme je da o stanju u Grčkoj razgovaramo na najvišoj političkoj razini", rekao je Tusk u priopćenju.

Dodao je da je tu odluku donio "u svjetlu rezultata sastanka euroskupine" na kojoj su u četvrtak u Luxembourgu sudjelovali ministri financija eurozone i grčki vjerovnici.

Taj se sastanak završio bez dogovora i bez ikakve odluke, čime se zemlja još više približila nemogućnosti plaćanja krajem mjeseca, rekli su europski čelnici u četvrtak predvečer.

Na tiskovnoj konferenciji nakon završetka sastanka, europski povjerenik za gospodarstvo Pierre Moscovici pozvao je grčke vlasti da pristanu na "razumnu nagodbu" kako bi spriječile "katastrofalnu sudbinu" a predsjednik euroskupine Jeroen Dijsselbloem poželio je da Atena napokon iznese nove "vjerodostojne" prijedloge.

"Moramo što prije obnoviti dijalog s odraslima u dvorani", istaknula je pak direktorica MMF-a Christine Lagarde. "Ako Grčka ne plati do 30. lipnja, naći će se u nemogućnosti plaćanja naspram MMF-a", upozorila je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook