Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasplet slučaja

Cipar: Uhićeni sumnjivci za krađu Papandopulosovg tijela iz grobnice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ciparska policija objavila je u utorak navečer da je privela trojicu muškaraca osumnjičenih za krađu tijela bivšeg predsjednika Tasosa Papadopulosa, a motiv krađe je otkupnina, ustvrdio je ministar pravosuđa te odbacio političke motive.

Privedene osobe u srijedu će izići pred sud, rekao je policijski glasnogovornik Michalis Katsunotos i dodao da će policija zatražiti njihov pritvor tijekom istrage, javlja američka agencija AP. 'Policija je ustanovila da je krađa tijela motivirana otkupninom' i 'nije bilo političkog motiva', rekao je ministar pravosuđa Lucas Luca, javlja agencija Reuters. Glasnogovornik Papadopulosove obitelji kazao je međutim da obitelj nije primila nikakav zahtjev za otkupninom, no ministar je ustrajao na tomu da je motiv krađe financijske prirode.

Pročitajte i ovo Brod humanitarne pomoći kreće s Cipra Stanovnici Gaze gladuju Humanitarna pomoć odaslana morskim putem: "300 kamiona s hranom trebalo bi ući u Gazu svakog dana" Uhićenje u Njemačkoj; ilustracija - 4 Angažirano 130 policajaca Uhićena pripadnica Frakcije Crvene armije: Skrivala se 30 godina, neki članovi su još u bijegu

DNK analizom potvrđeno je da je doista riječ o truplu bivšeg predsjednika koji je od raka pluća umro u prosincu 2008., u 74. godini. Truplo je bilo ukradeno 11. prosinca s groblja u južnom dijelu Nikozije, a pronađeno u ponedjeljak na drugome, pet kilometara udaljenom groblju. Papadopulos je bio predsjednik Cipra od 2003. do 2008. godine, a na izborima za drugi mandat porazio ga je ljevičar Demetris Christofias, bivši partner iz vladajuće koalicije lijevog centra. Papadopulos je predvodio ciparske Grke kada su 2004., referendumom odbili UN-ov prijedlog o ponovnom ujedinjenju otoka.

Krađa trupla bila je zagonetka za ciparske vlasti koje su zatražile i pomoć zapadnih obavještajnih službi te Interpola, a istraga je pokazala da je krađa bila dobro provedena i da su lopovi prikrili tragove. Teorije urote bile su šarolike i kretale se od odgovornosti balkanskih zločinačkih skupina motiviranih novcem do lokalnih lopova i političkih razloga. No policija je brzo odbacila političke motive kako bi izbjegla eksplozivne posljedice na mediteranskom otoku podijeljenom od 1974. između ciparskih Grka i ciparskih Turaka. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene