Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ciparska policija objavila je u utorak navečer da je privela trojicu muškaraca osumnjičenih za krađu tijela bivšeg predsjednika Tasosa Papadopulosa, a motiv krađe je otkupnina, ustvrdio je ministar pravosuđa te odbacio političke motive.


Privedene osobe u srijedu će izići pred sud, rekao je policijski glasnogovornik Michalis Katsunotos i dodao da će policija zatražiti njihov pritvor tijekom istrage, javlja američka agencija AP. 'Policija je ustanovila da je krađa tijela motivirana otkupninom' i 'nije bilo političkog motiva', rekao je ministar pravosuđa Lucas Luca, javlja agencija Reuters. Glasnogovornik Papadopulosove obitelji kazao je međutim da obitelj nije primila nikakav zahtjev za otkupninom, no ministar je ustrajao na tomu da je motiv krađe financijske prirode.

Vezani članci Zgrada Banovine u Splitu Pritvor za njih četvero: Od 12 uhićenih u Splitu, iza rešetaka ostaje samo dio Vinko Ljubičić i Mario Jurič Odvjetnik uhićenog splitskog poduzetnika otkrio što mu se stavlja na teret i poručio: "Uvjeren sam da tu nema ništa protuzakonito"

DNK analizom potvrđeno je da je doista riječ o truplu bivšeg predsjednika koji je od raka pluća umro u prosincu 2008., u 74. godini. Truplo je bilo ukradeno 11. prosinca s groblja u južnom dijelu Nikozije, a pronađeno u ponedjeljak na drugome, pet kilometara udaljenom groblju. Papadopulos je bio predsjednik Cipra od 2003. do 2008. godine, a na izborima za drugi mandat porazio ga je ljevičar Demetris Christofias, bivši partner iz vladajuće koalicije lijevog centra. Papadopulos je predvodio ciparske Grke kada su 2004., referendumom odbili UN-ov prijedlog o ponovnom ujedinjenju otoka.

Krađa trupla bila je zagonetka za ciparske vlasti koje su zatražile i pomoć zapadnih obavještajnih službi te Interpola, a istraga je pokazala da je krađa bila dobro provedena i da su lopovi prikrili tragove. Teorije urote bile su šarolike i kretale se od odgovornosti balkanskih zločinačkih skupina motiviranih novcem do lokalnih lopova i političkih razloga. No policija je brzo odbacila političke motive kako bi izbjegla eksplozivne posljedice na mediteranskom otoku podijeljenom od 1974. između ciparskih Grka i ciparskih Turaka. (Hina)