Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Čileanski vrhovni sud odobrio izručenje Fujimorija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čileanski Vrhovni sud objavio je kako će izručiti bivšeg peruanskog predsjednika Alberta Fujimorija kako bi u Peruu odgovarao na optužbe za kršenja ljudskih prava 90-ih godina prošlog stoljeća.

Protiv presude Vrhovnog suda ne može se podnijeti žalba.

Pročitajte i ovo Protesti protiv predsjednika Fujimoria (Foto: AFP) Vladin plan sterilizacije Bivši peruanski predsjednik optužen za teško kršenje ljudskih prava: Za njegove vladavine 300.000 ljudi prisilno sterilizirano Papa u avionu za Južnu Ameriku (Foto: AFP) Na putu za Čile i Peru Papa u avionu podijelio sliku jednog dječaka: "Bio sam dirnut kada sam ovo vidio"

Fujimori (69) živi u Čileu od studenoga 2005., i uhićen je na temelju međunarodne tjeralice nakon što je u Čile doputovao iz Japana. 

Predsjednik je bio u dva mandata od 1990. do 2000. godine, no njegova se vlada urušila zbog golemih korupcijskih skandala, nakon čega je pobjegao u Japan i zatražio azil.

Peruansko tužiteljstvo tereti ga za pronevjeru 15 milijuna dolara te zloporabe protuterorističkih mjera, pri čemu je navodno odgovoran za dva pokolja u borbi protiv pobunjenika.

Ipak mnogi Peruanci još se uvijek dive Fujimoriju jer je za njegove vladavine uhićeno vodstvo maostičke skupine Svjetle staze i jer je uspio stati na kraj pobuni.

Fujimori je proveo, nakon što ga je 2000. peruanski parlament smijenio, pet godina u egzilu u Tokiju, prije nego je iznenada
otputovao u Čile u studenom 2005.

Čileanske vlasti su ga uhitile na temelju zahtjeva Perua, te ga nakon šest mjeseci pustile na slobodu pod uvjetom da ne napušta Čile, do rješavanja sudskog procesa temeljem zahtjeva Perua za njegovim izručenjem.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene