Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaustavljen izvoz peradi

U ovoj zemlji pojavio se prvi slučaj ptičje gripe kod ljudi: Obolio 53-godišnji muškarac

Čile je zabilježio prvi slučaj ptičje gripe kod ljudi, izvijestilo je u srijedu ministarstvo zdravstva.

Ptičja gripa dijagnosticirana je 53-godišnjem muškarcu s teškim simptomima gripe, ali pacijent je u stabilnom stanju, navodi se u priopćenju ministarstva.

Vlada istražuje izvor zaraze te ostale osobe koje su bile u kontaktu s oboljelim. Čile unazad godinu dana bilježi slučajeve ptičje gripe, H5N1, kod divljih životinja.

Najnoviji slučajevi na industrijskim farmama primorali su vladu da obustavi izvoz peradi. Isti slučajevi zabilježeni su na peradarskim farmama u Argentini, no Brazil, najveći izvoznik peradi, zasad nije zabilježio niti jedan takav slučaj.

Pročitajte i ovo Ilustracija građani na nogama Moguć je novi lockdown, ali zbog gripe? Plan jednog turističkog središta izazvao paniku: ''Grad može zatvoriti...''

Pročitajte i ovo Ilustracija Bilo je pitanje vremena "Ovo treba tretirati s najvećom zabrinutošću": Ptičja gripa je mutirala i širi se među ljudima, umrla 11-godišnja djevojčica

Čileanske zdravstvene vlasti napominju da virus može prijeći s ptica ili morskih sisavaca na ljude, ali nije poznat slučaj prijelaza virusa s čovjeka na čovjeka.

Početkom godine Ekvador je potvrdio prvi slučaj ljudskog prijenosa ptičje gripe kod devetogodišnje djevojčice.

Globalni zdravstveni dužnosnici tvrde da je prijenos virusa između ljudi vrlo malen, no proizvođači cjepiva već pripremaju cjepiva protiv ptičje gripe za ljude "za svaki slučaj".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene