Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Operacija ekshumacije posmrtnih ostataka čileanskog pjesnika Pabla Nerude, preminula u rujnu 1973., nekoliko dana nakon državnog udara Augusta Pinocheta, počele su u nedjelju u Isli Negri u središnjem dijelu Čilea, u pokušaju razjašnjavanja okolnosti njegove smrti koja se službeno pripisuje karcinomu.


Kako bi radili daleko od pogleda, stručnjaci sudske medicine kao i pripadnici policije, pristigli na lice mjesta, postavili su šator oko grobnice gdje je pokopan Neruda, pored svoje treće i posljednje supruge Matilde Urrutie, u vrtu kuće koju je posjedovao u Isli Negri, na obali Tihog oceana.

Nakon prvih radova na iskapanju, skupina čileanskih i međunarodnih liječnika sudske medicine pristupit će u ponedjeljak vađenju posmrtnih ostataka pjesnika pod nadzorom suca Marija Carroze zaduženog za taj predmet.

Vezani članci Vladimir Putin Putin tvrdi da nije otrovao Navaljnog novičokom: "Instruktori CIA-e rade u ovome trenutku s njime" Pjotr Verzilov tijekom privođenja u Moskvi (Foto: Arhiva/AFP) Ruski aktivist protestne skupine Pussy Riot, žrtva mogućeg trovanja, izašao iz bolnice

>> Nerudin osobni tajnik: Nobelovac je ubijen

Neruda je prema službenoj verziji umro od posljedica raka prostate 23. rujna 1973. godine, 12 dana nakon puča generala Pinocheta protiv socijalističkog predsjednika Salvadora Allendea, velikog prijatelja komunističkog pjesnika.

No, nedavna svjedočanstva dovela su u pitanje tu tezu, govoreći o ubojstvu koje je naručila diktatura, kako bi se izbjeglo da Neruda ne postane, u egzilu kamo se spremao otići, ugledni oponent.

Teza o ubojstvu koju su iznosili njegovi bližnji od početka, a koju podržavaju druga svjedočanstva i medicinska izvješća, napokon je nagnala čileansko pravosuđe da naredi ekshumaciju posmrtnih ostataka pjesnika. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook