Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskoro provjera

Nerudin osobni tajnik: Nobelovac je ubijen

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poznati čileanski pjesnik i nobelovac Pablo Neruda, za kojega se tvrdilo da je umro od raka nekoliko dana nakon vojnog udara u Čileu 1973., zapravo je ubijen, tvrdi već 40 godina njegov osobni tajnik i vozač Manuel Araya, a tvrdnja će uskoro biti provjerena.

Arayina tvrdnja koju podupiru i drugi svjedoci, kao i medicinska izvješća, provjerit će se, prema odluci suda u Santiagu, ekshumacijom njegova tijela koja bi trebala početi 8. travnja. Postoji opravdana sumnja da su Nerudu, za vrijeme diktature Augusta Pinocheta ubili diktatorovi agenti.

Prema službenoj verziji pjesnik je umro od posljedica raka prostate 23. rujna 1973. Poznato je da je Neruda bio pristaša socijalističkog predsjednika Salvadora Allendea, svrgnutog s vlasti vojnim udarom 11. rujna 1973. 65-godišnji Araya tvrdi da su Pinochetovi agenti Nerudi ubrizgali otrov u želudac dok je bio na liječenju u bolnici u Santiagu. Od toga je navodno dobio srčani udar.

>> Nakon 40 godina vade slavno tijelo iz zemlje zbog sumnje na ubojstvo!

"23. rujna izašao sam nakratko iz klinike Santa Marije u Santiagu s Matildom (Urrutijom, trećom Nerudinom suprugom) kako bismo kupili neke potrepštine koje je Neruda želio odnijeti sa sobom u Meksiko 24. rujna", ispričao je Araya za AFP. Oko četiri sata poslijepodne dok smo bili u Nerudinu domu na Isli Negri, on nas je nazvao telefonom rekavši nam kako je u njegovu sobu došao liječnik te mu u područje trbuha ubrizgao sadržaj injekcije te da mu se čini da ima visoku temperaturu.

Araya i Matilda Urrutia odmah su se vratili u Santiago. "Čim smo stigli u njegovu sobu primijetili smo da Pablo 'gori' od visoke vrućice. Trbuh smo mu prekrili hladnim oblogom, no tada se pojavio liječnik i rekao nam da odmah moramo otići kupiti lijek koji bolnica nema. Nakon što sam izašao iz bolnice zaustavila su me dvojica naoružanih muškaraca, provjerili jesam li ja Nerudin tajnik, a potom su me zatočili. Kasnije sam doznao da je četiri sata nakon toga Neruda preminuo", ispričao je Arraya.

Nobelovac je osjećao da nije siguran niti poželjan u Čileu nakon vojnog udara zbog čega je odlučio preseliti u Meksiko te ondje tražiti pomoć od tamošnjih intelektualaca i od međunarodne zajednice.

"Neruda se, unatoč karcinomu prostate dobro oporavljao. Upravo je dovršavao svoje memoare.", rekao je Araya koji je svoja saznanja iznio 2011. u meksičkom časopisu Proceso. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene