Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Unatoč tvrdnjama Saudijaca

CIA tvrdi da je saudijski princ naredio ubojstvo: ''Nemoguće je da se to dogodi bez njegova znanja''

Mohammad bin Salman (Foto: AFP)
Mohammad bin Salman (Foto: AFP) Foto: Afp
Dužnosnici CIA-e su sigurni da je, unatoč suprotnim tvrdnjama saudijskih vlasti, saudijski princ Mohammed bin Salman naredio ubojstvo novinara Jamala Khashoggija u Istanbulu prošlog mjeseca.

Američki službenik, koji zna više detalja o zaključku o ubojstvu Jamala Khashoggija, u petak je anonimno otkrio informacije za AP.

Pročitajte i ovo Ilustracija Seksualni predator Agent CIA-e drogirao i silovao desetke žena: "Našli smo 500 snimaka golih i onesviještenih žrtvi. Vodio je detaljan popis" Gaza, 11. listopada 2023. - 6 Rat na Bliskom istoku Dugo su ljuti regionalni suparnici, a sad su obavili važan razgovor: Jedno je bilo presudno

Trumpova administracija proteklog je tjedna sankcionirala nekoliko ljudi zbog njihove navodne veze s ubojstvo novinara, no zaključak obavještajnih dužnosnika podupire napore Kongresa radi oštrije reakcije SAD-a.

Povezivanje Mohammeda bin Salmana s ubojstvom novinara komplicira odnose SAD-a i Saudijske Arabije, piše Washington post.

Tim od 15 saudijskih agenata odletio je u Istanbul vladinim zrakoplovima u listopadu i ubio Khashoggija u saudijskom konzulatu, gdje je on došao preuzeti papire za sklapanje braka s Turkinjom.

U analizu američke obavještajne službe bio je uključen i poziv prinčeva brata Khalida bin Salmana i Khasoggija, u kojem je Khalid uputio novinara u konzulat, uvjeravajući ga da mu se ništa neće dogoditi. 

Khalid bin Salman je na Twitteru demantirao da je razgovarao s Khashoggijem i tražio od američkih vlasti dokaze o ovim tvrdnjama.

''Teorije bez temelja''

Fatimah Baeshen, glasnogovrnica saudijskog veleposlanstva u Washingtonu, tvrdi da veleposlanik i Khashoggi nikada nisu razgovarali ''bilo čemu što se tiče odlaska u Tursku''. Dodala je i da su tvrdnje u CIA-inoj ''navodnoj procjeni lažne. Postoje razne teorije bez temelja za ovakva nagađanja''.

Zaključak CIA-e o ulozi Mohammeda u ubojstvu temelji se i na procjeni agencije o princu kao de facto vladaru zemlje koji nadgleda čak i manje poslove u svom kraljevstvu. ''Nemoguće je da se tako nešto dogodi bez da je on svjestan ili uključen'', rekao je američki dužnosnik upoznat sa zaključcima CIA-e.

Turske i saudijske vlasti tvrde da je naredba za Khashoggijevo ubojstvo došla s vrha saudijske vlasti.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene