CIA (Foto: AFP)
CIA (Foto: AFP)

CIA je objavila oglas za posao u kojem traži ljude s našeg govornog područja, za plaću do 161.900 dolara godišnje.


Osim "mogućnosti da brane Sjedinjene Američke Države", zaposlenici CIA-e dobivaju novčane bonuse do 35.000 dolara, ovisno o poznavanju jezika i funkciji koju će preuzeti.

Vezani članci Ruža Tomašić gostuje u Dnevniku Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) Ruža Tomašić za Dnevnik Nove TV: "Jedini razlog što to rade jest da uštede novac. A budući da se Hrvatska ne buni, najlakše je uštedjeti novac na nama" Abeceda, ilustracija (Foto: Gettyimages) Mali tečaj hrengleskoga: Je li doista "in" sve kopipejstati od drugih?

Jedno od radnih mjesta za koje traže zaposlenike s nekoliko, pa tako i našeg govornog područja, je instruktor za strane jezike u CIA-e u Washingtonu.

''CIA pruža vrhunsku obuku energičnim, kreativnim i upornim obavještajnim profesionalcima. Instruktori jezika izvršavaju programe koji pružaju studentima sva potrebna kulturološka i jezična znanja potrebna za rad i boravak u inostranstvu - stoji, između ostaloga, u oglasu za posao'', stoji na stranici za CIA-ine karijere.

Osim toga, CIA traži kandidate za prikupljanje i obradu, ali i iskorištavanje otvorenih izvora informacija.

''Kao službenik za iskorištavanje otvorenih izvora informacija (OSEO) za CIA-u, otkrivat ćete, prikupljati i procjenjivati javno dostupne informacije, poznate pod imenom Open Source Intelligence (OSINT), u dinamičnom, sve širem digitalnom okruženju. OSINT obuhvaća tradicionalne medije, akademske radove, geoprostorne podatke i tehnologiju, skupine podataka, društvene medije i igra važnu ulogu u svim aspektima rada Agencije. Kao OSEO, razvijat ćete planove koji koriste učinkovite alate i metodologije za istraživanje i prikupljanje informacija o otvorenim izvorima informacija. Upotrebom vašeg znanja o zemljopisnom ili tematskom području, informacijskom okruženju otvorenog koda i poznavanju jezika, prenijet ćete svoje otkriće u pisanim proizvodima i informacijama'', stoji u tom oglasu kojeg u cijelosti možete pročitati na stranici CIA-e.

Osim niza vještina koje morate imati za ovaj posao, potrebno je imati i američko državljanstvo.