Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Diosdad Cabell

Chavezov saveznik predsjednik venezuelanske skupštine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Venezuelanski parlamentarci ponovno su izabrali čvrstog saveznika predsjednika Huga Chaveza za čelnika nacionalne skupštine.

Time bi on postao obnašatelj dužnosti predsjednika ukoliko se Chavez ne oporavi od operacije karcinoma. Izborom Diosdada Cabella skupština kojom dominiraju "chavisti" učvrstila je njegov položaj treće najmoćnije osobe u vlasti, iza Chaveza i potpredsjednika Nicolasa Madura. "Kao domoljub... Prisežem da ću biti potpuno lojalan u svemu što činim, da ću braniti odmovinu, njene institucije i ovu predivnu revoluciju koju vodi naš Comandante Hugo Chavez", rekao je Cabella na polaganju prisege.

Pročitajte i ovo Venezuela želi teritorij Gvajane - 5 Zveckanje oružjem Moguć rat, a Rusija i SAD već odabrali strane: "Nikada se nećemo pokoriti imperiju" Vojska Venezuela Nova karta Sprema se novi rat! Vojske su već na granici, spominje se sveto tlo, a sve je počelo jednim otkrićem

>> Chavezova prisega namjerava se odgoditi

On je ranije upozorio oporbene političare da ne pokušavaju iskoristiti nacionalnu skupštinu kako bi proveli zavjeru protiv naroda i rekao da će biti "uništeni" ako to pokušaju. Ako Chavez odstupi s položaja ili umre, Cabello bi preuzeo upravljanje zemljom kao predsjednik skupštine a novi bi izbori bili organizirani u roku od 30 dana. Chavezov potpredsjednik Maduro bio bi kandidat vladajuće socijalističke stranke.

Maduro je u petak rekao da bi se polaganje prisege venezuelanskog predsjednika Huga Chaveza na novi šestogodišnji mandat koje je zakazano za 10. siječnja moglo odgoditi ako se Chavez do tada ne oporavi od operacije raka.

'Chavez ostaje na dužnosti'

Chavez prisegu može položiti kasnije pred ustavnim sudom, kazao je Maduro u intervjuu državnoj televiziji. Iako je njegovo zdravstveno stanje ozbiljno, nema razloga da se proglasi njegova trajna spriječenost za obnašanje dužnosti. Po venezuelanskom ustavu, trajna nesposobnost za obnašanje dužnosti izazvala bi predsjedničke izbore u roku od 30 dana.

"Hugo Chavez, koji je izabrani predsjednik države, ostaje na dužnosti i novi mandat započinje 10. siječnja. Formalnost polaganja prisege može se odraditi naknadno pred ustavnim sudom", kazao je Maduro.

Madurova izjava dosad je najjasniji znak da venezuelanska administracija namjerava odgoditi ceremoniju prisege i tako izbjeći proglašavanje Chaveza trajno nesposobnim i raspisivanje novih izbora. Čelnik glavne oporbene koalicije u Venezueli Ramon Guillermo Aveledo je ranije u petak zahtijevao poštivanje ustava u slučaju da predsjednik Hugo Chavez 10. siječnja ne bude u mogućnosti položiti prisegu, a to po njemu znači nove izbore. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene