Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Chavez i Juan Carlos rukovali se i razgovarali u opuštenoj atmosferi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Venezuelski predsjednik Hugo Chavez i španjolski kralj Juan Carlos u petak su se u Palmi de Mallorci rukovali te u opuštenoj atmosferi porazgovarali, pokazavši na taj način da su odnosi među njima, osam mjeseci nakon što je španjolski kralj Chavezu rekao da "zašuti" ponovno normalizirani.

Juan Carlos primio je Cahveza u palači Marivent u Palmi, glavnome gradu Palme de Mallorce, zahvalivši mu na dolasku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zadovoljavajuće stanje Španjolski kralj se dobro oporavlja nakon operacije Slika nije dostupna Čvorići na plućima Španjolski kralj Juan Carlos operiran na plućima

"Hoćemo li prošetati do plaže?", upitao je Chavez, komentirajući vrućinu na otoku, prenose mediji. Njihov je susret simbol konačnog izmirenja između čelnika dviju zemalja nakon neuobičajenog diplomatskog incidenta koji se prije osam mjeseci dogodio na Ibero-američkom summitu održanom u Čileu, kada je Chavez bivšeg španjolskoga premijera Josea Mariju Aznara nazvao fašistom, pritom stalno prekidajući aktualnog premijera Josea Luisa Zapatera, nakon čega je Juan Carlos uzviknuo: "A, zašto vi već jednom ne zašutite?"

Riječi španjolskoga kralja uskoro su se počele koristiti kao signali mobilnih telefona, često rabljena fraza među Španjolcima, a u Madridu se još uvijek mogu kupiti majice s tim sloganom. Iako je Chavez prijetio zahlađenjem odnosa sa Španjolskom, diplomati su strpljivo radili na popravljanju odnosa između dviju zemalja, pa se Zapatero najprije sastao s venezuelskim liderom u svibnju, a španjolskih ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos posjetio ga je u lipnju.

Iako se Juan Carlos nije ispričao Chavezu, koji je to tražio, venezuelski je predsjednik na kraju kazao kako zapravo španjolskoga kralja želi zagrliti, no i da sigurno neće ušutjeti. Chavez će nakon Španjolske posjetiti Portugal, Rusiju i Bjelorusiju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene