Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Četvrtina Nijemaca misli da bi ponekad bilo bolje da Berlinski zid još postoji, pokazala je anketa objavljena u tjedniku Bild.


Taj je odnos gotovo isti s obje strane granice koja je do 1990. razdvajala Njemačku. Na zapadu tako misli 24 posto, a na istoku 23 posto Nijemaca. Oko 80 posto od 1001 ispitane osobe pristalo bi živjeti u socijalističkom režimu, ako bi imali osiguran 'posao, solidarnost i sigurnost'. Na zapadu zemlje 72 posto ispitanih ima pozitivno mišljenje o životu u socijalizmu.

Vezani članci Cijepljenje, ilustracija ANKETA Treba li cijepljenje protiv korone biti obavezno? Devedesete (Foto: thechive.com) - 14 Život je nekada bio mnogo teži, hvata li vas od ovih prizora nostalgija ili nervoza?

'Sloboda' je važan politički cilj za samo 28 posto ispitanih na istoku i 42 posto na zapadu zemlje. Svaka sedma osoba na istoku i svaka 12. na zapadu kaže da je spremna za 5.000 eura 'prodati' svoj glas bilo kojoj stranci. Anketa je objavljena uoči emitiranja prve epizode dvodijelnoga filma u kojemu se Njemačka, nakon terorističkog napada koji izaziva sukobe između pristaša ekstremne desnice i ekstremne ljevice, nađe na rubu nove podjele. (Hina)