Preminula četvrta osoba zaražena groznicom Zapadnog Nila (Foto: Getty Images)
Preminula četvrta osoba zaražena groznicom Zapadnog Nila (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images

U Srbiji su do sada četiri osobe preminule od posljedica groznice Zapadnog Nila, a virusom je zaraženo najmanje 60 osoba, objavio je u subotu Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".


Prisustvo virusa evidentirano je na 53 područja u Srbiji, ali stručnjaci Instituta tvrde kako to ne znači da se broj zaraženih povećava jer se odmah provode odgovarajuće epidemiološke mjere.

Vezani članci Koronavirus u Srbiji Drama u Srbiji: Zaraženo gotovo 8000 osoba, skraćuju radno vrijeme i zatvaraju ugostitelje, frizere, trgovine... Koronavirus, Sarajevo Dramatično u BiH - rekordan broj novih slučajeva: "Zdravstveni sustav je pred slomom!"

"Na svim tim mjestima gdje su se određene aktivnosti provodile više nije naknadno registrirano prisustvo ovog virusa", rekla je epidemiologinja Darija Kisić Tepavčević za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Objašnjavajući kako se prosječno na jedan od 150 slučajeva zaraze "mogu javiti komplikacije u vidu infekcije središnjeg živčanog sustava", ona je upozorila da je vjerojatnost takvih kompikacija veća kod osoba s kroničnim bolestima, bolestima krvožilnog sustava, s visokim tlakom ili nekontroliranim dijabetesom.

Groznica Zapadnog Nila prvi put je evidentirana u Srbiji 2012. godine, a od prvog pojavljivanja do prošle godine oboljelo je 574 ljudi, a umrla je 61 osoba.

Bolest je sezonskog karaktera, javlja se tijekom ljeta, prvi oboljeli uglavnom se registriraju u drugoj polovici srpnja, a najviše oboljelih je obično u kolovozu.

U zemljama EU-a do sada su zaraženi groznicom Zapadnog Nila registrirani u Grčkoj, Italiji, Mađarskoj i Rumunjskoj. (Hina)