Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doživotni zatvor

Četiri moguća scenarija: Gdje Ratko Mladić može služiti kaznu?

Ratko Mladić (Foto: AFP)
Ratko Mladić (Foto: AFP) Foto: Afp
Sud u Haagu izrekao je Ratku Mladiću najtežu moguću, doživotnu kaznu zatvora.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Ratka Mladića proglasio je krivim za najteže ratne zločine i osudio ga na kaznu doživotnog zatvora.

Pročitajte i ovo Jutro nakon terorističkog napada u Moskvi Dojava o bombi Nova drama u Moskvi: Evakuirana bolnica u kojoj se liječe žrtve terorističkog napada Tomislav Saucha stigao u Remetinec Vrhovni sud odbio žalbu Tomislav Saucha stigao u Remetinec na izdržavanje kazne, dobio je tri godine zbog afere "Dnevnice"

Mladićeva obrana najavila je žalbu, a urednica vanjske politike Nove TV Ivana Petrović sumnja da će se prvostupanjska presuda promijeniti u bitnim stavkama.

Ako i kad prvostupanjska presuda bude potvrđena, Mladić bi, kako piše Blic, kaznu mogao služiti na 4 potencijalne lokacije.

1. Haška ćelija - u njoj je Mladić posljednjih šest godina, a velika je mogućnost da mu sud neće odobriti alternativnu lokaciju jer se, prije svega, od suda skrivao više od desetljeća.

2. Bolnica u Srbiji - srbijanska ministrica pravde Nela Kuburović rekla je uoči izricanja presude da, kakva god ona bila, srbijanska vlada ostaje pri ranijim zahtjevima Haškom tribunalu da Ratka Mladića pregledaju liječnici iz Srbije te da "i dalje vrijede jamstva za njegovo puštanje na privremenu slobodu zbog liječenja". Kada bi Mladiću bila dopuštena ova opcija, vjerojatno bi završio na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu.

3. Klinika u Rusiji - u ožujku ove godine Rusija je obavijestila Haški sud da je spremna pružiti smještaj i medicinski tretman Mladiću. Taj prijedlog u Haagu su zasad odbacili.

4. Nordijski komfor - Nakon što je osuđena na 11 godina zatvora zbog progona nesrpskog stanovništva tijekom rata u BiH, Biljana Plavšić zatražila je da kaznu služi u jednom švedskom zatvoru, a sud joj je izišao u susret zbog godina, narušenog zdravlja i priznanja zločina. Međutim, Mladić ne ispunjava ovaj posljednji uvjet.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene