Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osiguravaju prolaz

Četiri američka minolovca u Perzijskom zaljevu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četiri američka broda za protuminsko djelovanje stigla su u Perzijski zaljev kako bi pojačala sastav američke Pete flote i omogućila sigurnu plovidbu pomorskim pravcima, priopćila je mornarica SAD.

‘Protuminski brodovi provode operacije s koalicijskim snagama kako bi se osigurao kontinuiran i siguran prolaz pomorskog prometa međunarodnim plovnim putevima’, priopćila je mornarica.

Brodovi USS Sentry, Devastator, Pioneer i Warrior će tijekom sedmomjesečne misije operirati u Perzijskom zaljevu, Omanskom zaljevu, Crvenom moru i Indijskom oceanu. Posebnu pozornost posvetit će tjesnacima Hormuzu i Bab al Mandabu, ‘vratima’ Perzijskog zaljeva i Crvenog mora.

Pročitajte i ovo Satelitska snimka napada (Screenshot: AP) Smanjena proizvodnja SAD objavio satelitske snimke: Tvrde da je na njima dokaz da je Iran napao saudijska naftna postrojenja Perzijski zaljev (Foto: AFP) ''Krijumčarili gorivo'' Iran: Revolucionarna garda zaplijenila brod u Perzijskom zaljevu i posadu predala vlastima

>> Iran i velike sile započeli razgovore u Moskvi o nuklearnom programu

Iranski dužnosnici više su puta izravno i neizravno prijetili da bi u slučaju eskalacije neprijateljstava Irana i zapadnih zemalja mogli blokirati Hormuški tjesnac, kroz koji se prevozi trećina svjetske nafte što se brodovima prevozi po svijetu.

Četiri broda za protuminsko djelovanje pripadaju klasi Avenger, imaju oko 80 članova posade a opremljeni su najsuvremenijom elektronskom i mehaničkom opremom za otkrivanje mina i njihovo uništenje. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene