Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ljubavnica, korupcija...

Pala Vlada, a češki tužitelji ODUSTALI: Bivšem premijeru NEĆE skunuti imunitet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Češki tužitelji povukli su u utorak zahtjev parlamentu za skidanje imuniteta bivšem premijeru Petru Nečasu, nakon što je sud poništio ključne dijelove njihova antikorupcijskog postupka zbog kojega je prošloga mjeseca pala Nečasova vlada.

To je veliki udarac tužiteljima u slučaju u kojem je optuženo osam osoba, uključujući bliske Nečasove suradnike, za korupciju i neovlašteno nadziranje, među ostalim i premijerove supruge.

Vrhovni sud j
e ranije u utorak odlučio da su trojica zastupnika, optužena prošle godine za korupciju jer su prihvatili visoke položaje u državnim tvrtkama u zamjenu za političku suradnju s Petrom Nečasom, bila "pokrivena" zastupničkim imunitetom.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Poslao poruku biračima Milanović: “Rijeke pravde dolaze, oprat će ovu ustajalu smrdljivu Plenkovićevu močvaru“ Zoran Milanović objava na facebooku Oglasio se Milanović: "Ljudi, oni kradu i svima nam se smiju"

>> Bivši češki premijer Nečas priznao vezu sa suradnicom

Tužitelji su od parlamenta tražili da skine imunitet i Nečasu, ali su nakon sudske odluke od toga odustali, rekao je tužitelj Ivo Ištvan češkoj televiziji.

Skandal je prisilio Nečasa da u lipnju odstupi s dužnosti, a Češku gurnuo u političku krizu koja bi mogla potrajati mjesecima, jer se političke stranke svađaju s predsjednikom Milošem Zemanom oko imenovanja nove vlade.

Češki ustav zabranjuje kazneni progon zastupnika zbog glasovanja ili izgovorene riječi u parlamentu.
No, u drugim slučajevima parlament ga može ukinuti ili on istječe po završetku mandata, što je po mišljenju tužitelja bio slučaj, ali se Vrhovni sud s time nije složio.

Propast toga slučaja oslabit će položaj tužiteljstva koje u posljednje dvije godine pojačano istražuje korupciju koja je, prema mišljenju javnosti, raširena u češkim političkim krugovima.

Nečasova suradnica Jana Nagyova, s kojom je bivši premijer u vezi, optužena je da je dogovarala suradnju s optuženom trojicom zastupnika koji su zastupnički posao zamijenili onim u državnim tvrtkama, što je Nečasu omogućilo da kroz parlament "progura" ključne zakone kojima su se njih trojica protivila.

Nagyova je također optužena da je od čelnika vojno-obavještajne službe tražila da nadziru Nečasovu suprugu, od koje se Nečas razvodi. Njih su dvojica također optužena da su odobrili nadzor supruge iako nisu smjeli primati nikakve naredbe od Nagyove. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene