Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na krilima Trumpove pobjede

BREXIT, TRUMP, ALI NIJE GOTOVO Ovih osam lidera moglo bi uzdrmati Europu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvo Brexit, potom Donald Trump. No, to nije kraj. U narednih godinu dana održava se serija izbora u europskim zemljama, a među njima osam je onih koji bi mogli uzdrmati status quo u Europi.

FRANCUSKA - Prva među njima je, naravno, Marine Le Pen, predsjednica francuske desničarske Nacionalne fronte. Ona je s oduševljenjem čestitala Donaldu Trumpu na pobjedi, a u razgovoru za BBC ustvrdila je kako je on povećao njezine izglede da postane predsjednica Francuske. Kazala je da će njezin izbor za predsjednicu biti sljedeći korak u "globalnoj revoluciji". Marine Le Pen najavila je da će, ako postane predsjednica, organizirati referendum za izlazak iz EU-a.

NJEMAČKA - Politika otvorenih vrata kancelarke Angele Merkel dovela je do strelovitog uspona Frauke Petry, članice Alternative za Njemačku, koja je prema anketama treća politička snaga u zemlji. Žele zabraniti burku i limitirati godišnji broj tražitelja azila na 200.000. Petry, 42-godišnja majka četvero djece vjeruje da bi policija trebala bez pitanja pucati u migrante na njemačkim granicama te da je islam inkompatibilan s njemačkim Ustavom.

ČEŠKA - Andrej Babiš danas je drugi najbogatiji čovjek u Češkoj koji je 2011. osnovao stranku ANO s ciljem "borbe protiv korupcije i drugih bolesti politike". Bogatstvo je stekao u petrokemijskom gigantu Agrofertu. Njegova je stranka u vladajućoj koaliciji, a Babiš je potpredsjednik Vlade. Međutim, nada se da će u listopadu 2017. godine biti pobjednik na izborima. Kazao je da ima puno toga zajedničkog s Trumpom - uključujući i stav prema imigrantima.

AUSTRIJA - Euroskeptik Norbert Hofer ide u drugi pokušaj osvajanja predsjedničkog mandata u prosincu ove godine. Ustavni sud poništio je rezultate predsjedničkih izbora na kojima je Hofer, kandidat desničarske Slobodarske stranke, za dlaku izgubio od Alexandera Van der Bellena. Hofer također propagira antiimgrantsku politiku, kaže da islam "nema što tražiti u Austriji", protiv je gay brakova.

ITALIJA - Beppe Grillo tvrdi da je pobjeda Donalda Trumpa kraj jedne epohe. Bivši zabavljač uspio je u sedam godina svoj Pokret pet zvjezdica (M5S) dovesti do najjače opozicije u Italiji, ali tvrdi da oni nisu stranka, nego oni koji se bore protiv stranačkih establišmenta. U Italiji se 4. prosinca održava referendum o ustavnim reformama koje zagovara premijer Matteo Renzi. Prema anketama, M5S vodi, a ako pobijede Grillo je najavio izlazak Italije iz eurozone.

Pročitajte i ovo Donald Trump On sve negira Počinje suđenje Trumpu zbog plaćanja šutnje pornoglumici: Ključan je jedan svjedok Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864.

SRBIJA - Vojislav Šešelj, osnivač Srpske radikalne stranke najavio je da će se kandidirati na predsjedničkim izborima u svibnju 2017. godine. Radikali su na izborima za parlament osvojili 22 zastupnika. Šešelj je ustvrdio da je Donald Trump alternativa globalizaciji.

NORVEŠKA - Siv Jensen, liderica Norveške progresivne stranke, od 2013. godine obnaša dužnost ministrice financija. No, nada se da će na izborima u rujnu iduće godine dobiti još više vlasti u rukama. Nije pobornica sporazuma o klimatskim promjenama, a protiv je onog što ona zove "nekontrolirana islamizacija Europe".

NIZOZEMSKA - Geertu Wildersu, gorljivom euroskeptiku i vođi Stranke za slobodu, sudi se zbog širenja rasne mržnje. Naime, u svojem govoru 2014. ustvrdio je kako je u "njegovoj domovini previše Marokanaca". Kur'an je usporedio s Mein Kampfom, a protivi se izgradnji novih džamija. "Sve džamije i islamske škole zatvoriti, zabraniti Kur'an", stoji u njegovom izbornom programu.

Sudski proces samo mu je još više dao na popularnosti, a njegova stranka puše za vratom liberalima uoči izbora koji će se održati u ožujku 2017. godine, stoji u analizi Daily Maila.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene