Česki predsjednik Miloš Zeman (Foto: AFP)
Česki predsjednik Miloš Zeman (Foto: AFP) Foto: Afp

Češki predsjednik Miloš Zeman kritizirao je u subotu Europsku uniju da je "kukavica", komentirajući reakciju Bruxellesa nakon što je američki predsjednik Donald Trump priznao Jeruzalem za glavni grad Izraela.


"Europska unija, kukavica, čini sve da propalestinska teroristička struja prevlada nad proizraelskom strujom", rekao je češki predsjednik Miloš Zeman.

Vezani članci Predsjednik SAD-a Joe Biden Nakon prekida vatre između Izraela i Palestine oglasio se i američki predsjednik: "I jedni i drugi zaslužuju živjeti u miru i sigurnosti" Stanje u Pojasu Gaze - 2 Pozadina sukoba: "Problem je što je Gaza najveći kavez na zemlji. Izrael radi eksperiment nad ljudskim bićima"

"Kao dokaz, podsjećam da je Europski parlament nedavno odobrio govor osuđene palestinske teroristkinje, koja je ustvrdila da je borba protiv palestinske autonomije identična onoj protiv Židova u Auschwitzu", dodao je, govoreći o Leili Khaled, članici Palestinskog nacionalnog vijeća, koja je 1969. sudjelovala u otmici zrakoplova.

Zeman je podsjetio da je i on u listopadu 2013. predložio preseljenje češkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem.

Zeman je to kazao na kongresu krajnje desne stranke SPD.

Češko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u četvrtak da odluka o preseljenju češke diplomatske misije u Jeruzalem može biti donesena samo "ovisno o rezultatu pregovora između ključnih partnera u regiji i svijetu."

U skladu sa stajalištem EU-a, ministarstvo smatra da bi Jeruzalem trebao biti "budući glavni grad dviju država, to jest Izraela i buduće Države Palestine."

EU je u četvrtak zbog odluke Donalda Trumpa upozorio na mogućnost povratka "u još mračnija vremena od onih u kojima danas živimo."

Zeman (73) će se u siječnju kandidirati za drugi mandat. (Hina)