Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zeman u prednosti

Češka: U drugom krugu predsjedničkih izbora Zeman i Schwarzenberg

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši češki premijer Miloš Zeman i sadašnji ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg osvojili su najveći broj glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora održanih u Češkoj u subotu, a pobjednik će se znati u drugom krugu koji se održava za dva tjedna.

Nakon prebrojavanja 78 posto glasačkih listića, Zeman (68), premijer od 1998. do 2002., vodi s 24,93 posto glasova, ispred Schwarzenberga (21,39 posto), po privremenim rezultatima koje je objavio državni statistički ured (CSU). Birališta su zatvorena u subotu u 13.00 sati a otvorena su bila u petak rano poslijepodne. Drugi krug ovih prvih izravnih predsjedničkih izbora predviđen je za 25. i 26. siječnja.

Pročitajte i ovo Policija u Pragu Praška pucnjava Nakon pokolja Češka postrožila zakone o oružju Slika nije dostupna TEŠKE OPTUŽBE Češki predsjednik optužio vlastitu tajnu službu da ga prisluškuje: "Premijer mi je obećao da će to prestati, ali..."

>> Počeli izbori za predsjednika Češke, među kandidatima i istetovirani 'Avatar'

Na trećem mjestu je Jan Fischer, predsjednik privremene vlade 2009.-2010., koji je u početku bio među favoritima za drugi krug, sa 16,98 posto, ispred potpredsjednika socijaldemokratske stranke (CSSD) Jirija Dienstbiera (16,61 posto) i Vladimira Franza - Avatara, osebujnog skladatelja i slikara koji je od glave do pete prekriven tetovažama (6,97 posto).

Za predsjedničku dužnost natjecalo se devet kandidata, među kojima tri žene. Konačni rezultati prvog kruga CSU će objaviti oko 18.00 sati po srednjoeuropskome vremenu.

Pobjednik ovih izbora bit će treći češki predsjednik otkako je ta zemlja 1993. stekla neovisnost, nakon borca protiv komunizma i vođe "Baršunaste revolucije" iz 1989. Vaclava Havela koji je umro 2011. i Vaclava Klausa. Obojicu je izabrao parlament u postupku koji je bio na meti kritika zbog njegove zamršenosti.

Dvodnevni izbori protekli su bez izgreda, osim manje prometne nezgode u kojoj je jedan automobil u petak u Sykoricama, blizu Praga, naletio na automobil u kojemu je bio Schwarzenberg. "Nitko nije ozlijeđen" u toj nezgodi, rekla je glasnogovornica mjesne policije Jana Zackova. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene