Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U pitanju je vjerodostojnost Vlade

Cerar: Slovenija nastavlja s privatizacijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u ponedjeljak u parlamentu da njegova vlada i dalje podupire nastavak privatizacije 15 tvrtki i banaka u državnom vlasništvu, jer je u pitanju vjerodostojnost vlade te je odbacio navode oporbe da popušta pred političkim lobijima koji su protiv "rasprodaje" nekih velikih poduzeća, među kojima je i Telekom Slovenije.

Odgovarajući na pitanja zastupnika oporbenog desnog centra koji tvrde da u njegovoj koaliciji postoje snažni otpori privatizaciji iza kojih stoje konkretni politički lobiji koji se financiraju iz državnih poduzeća, Cerar je priznao da među strankama u njegovoj vladi postoje "premostive razlike" oko privatizacije, ali da će se proces prodaje dijela državne imovine nastaviti jer se radi o pitanju "vjerodostojnosti Slovenije" u Europskoj uniji i na financijskim tržištima.

Pročitajte i ovo Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..." Ilustracija Jači od morfija, jeftiniji od heroina Zombi droga pred vratima Hrvatske, Europa u velikom strahu

Cerar je rekao da se suzdržanost oko privatizacije tiče u prvom redu kriterija prodaje te da taj proces treba biti transparentan i bez koruptivnih pojava, da se mora postići odgovarajuća cijena za poduzeća koja se prodaju, a treba naći i takve investitore koji će kao strateški ulagači kupljena poduzeća i dalje razvijati.

Oporbene stranke desnog centra koje se zauzimaju za bržu privatizaciju optužile se Cerara da se deklarativno izjašnjava za povlačenje države iz gospodarstva, ali da proces privatizacije zapravo koči zbog razmirica u svojoj koaliciji jer su protiv prodaje državne imovine Socijalni demokrati (SD) pa i stranka umirovljenika DESUS, od kojih ovisi hoće li njegova vlada opstati ili pasti.

Oporba tvrdi da Cerar zbog toga oteže s nastavkom već započetih procesa i imenovanjem nadzornog odbora Slovenskog državnog holdinga (SDH) koji upravlja portfeljom državne imovine i vodi postupke prodaje državnih tvrtki.

Cerar je kazao da je u više prilika javno rekao da će se privatizacija nastaviti te da nije istina kako njegova vlada oklijevanjem daje "negativne signale" zainteresiranim investitorima koji očekuju nastavak započetog procesa, a među kojima je i Deusche Telekom.

Strategija upravljanja državnom imovinom, od koje će ovisiti i dinamika prodaje poduzeća koji se već nalaze na listi za privatizaciju, trebala bi uskoro biti prihvaćena i dana u raspravu parlamentu i široj javnosti, najavio je Cerar.

O privatizaciji državne imovine u Sloveniji su u zadnjih nekoliko tjedana prisutne izrazite političke polemike, a neki mediji navode da bi mogle ugroziti i opstanak same vlade. Ugledne javne osobe i građani potpisuju dvije peticije različitog sadržaja, jedni su protiv privatizacije koju smatraju štetnom, a drugi za prodaju državne imovine i prestanak političkog uplitanja u gospodarstvo.

Prema najnovijem istraživanju javnog mišljenja, koje je u ponedjeljak objavilo ljubljansko "Delo", peticiju "Za privatizaciju", koju su pokrenuli liberalni ekonomisti, podupire 36 posto Slovenaca, a peticiju "Spriječite rasprodaju", iza koje stoje ekonomisti i javne osobe nesklone privatizaciji, podupire oko 44 posto ispitanika. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene