Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubojstvo u Ukrajini

U blizini kafića eksplodirao automobil, poginuo čelnik samoproglašene Donjecke Narodne Republike

Alexander Zakharchenko (Foto: AFP)
Alexander Zakharchenko (Foto: AFP) Foto: Afp
Čelnik samoproglašene Donjecke Narodne Republike, 42-godišnji Alexander Zakharchenko poginuo je u eksploziji kod kafića u centru Donjecka.

"Čelnik DNR-a, Alexander Zakharchenko, poginuo je u eksploziji koja se dogodila kod kafića 'Separ'. Ministar financija Alekxandar Timofeev je u eksploziji ranjen", priopćeno je iz sigurnosnih izvora republike. Timofeev je prevezen u bolnicu, a karakter njegovih ozljeda za sada je nepoznat, piše RT.

Pročitajte i ovo Vladimir Zelenski 95 milijardi dolara pomoći Zelenski zahvalio Amerikancima na velikom paketu pomoći, Rusi im poručili: "To će uništiti Ukrajinu" Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini

Eksplozivna naprava bila je postavljena u obližnje vozilo, javili su ukrajinski mediji. Ranije je objavljeno da su privedeni osumnjičeni za ovaj incident. "U republici je uvedeno izvanredno stanje, granice su zatvorene, a osumnjičeni za izvršenje ovog terorističkog čina su privedeni", priopćeno je iz sigurnosnih izvora.

Zakharchenko je posljednji u nizu separatističkih čelnika koji su ubijeni tijekom sukoba u istočnoj Ukrajini. U tim je sukobima, prema podacima UN-a, poginulo više od 10.000 ljudi u posljednje četiri godine.

Putin izrazio sućut obitelji

Vladimir Putin ubojstvo Zakharchenka nazvao je "ponižavajućim" činom, a njegovoj obitelji izrazio je sućut. Rusko ministarstvo vanjskih poslova brzo je reagiralo i optužilo ukrajinsku vladu za organiziranje "terorističkog napada".

Šef ukrajinske sigurnosne službe Igor Guskov, izjavio je kako bi Zakharchenkova smrt mogla biti posljedica sukoba između separatističkih frakcija ili operacije ruskih specijalnih snaga.

Poginuli Zakharchenko se pridružio policiji u Donjecku nakon državnog udara u Kijevu 2014. godine. Nakon toga, u studenome, je izabran za čelnog čovjeka samoproglašene republike.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene