Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Summit se nastavlja

Teški pregovori: EU summit se nastavlja bez pomaka po pitanju Brexita

Theresa May
Theresa May AFP
Aktualno Galerija +0 Theresa May Galerija 1/1 >>
Na summitu 28 zemalja članica EU-a vode se razgovori o pregovorima izlaska Velike Britanije iz EU, ali bez ikakvih pomaka u postizanju obostrano zadovoljavajućeg dogovora.

Čelnici 28 zemalja EU-a vode rasprave o vanjskpolitičkim temama, migracijama, sigurnosti i budućnosti eurozone te o "vrućoj" temi Brexita.

Pročitajte i ovo Pakt o migracijama i azilu - 4 Na potezu Vijeće EU-a Europski parlament izglasao pakt o migracijama i azilu, nije prošlo bez incidenata Slika nije dostupna NAKON BREXITA Velika promjena: Za ulazak u Veliku Britaniju više nije dovoljna samo osobna iskaznica, no ima iznimki

Čelnicima 27 zemalja obratila se britanska premijerka Theresa May, ali nije iznijela nikakav novi prijedlog koji bi omogućio otklanjanje zastoja u progovorima, koji su zapeli na pitanju granice na irskom otoku.

Prema suradnicima predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska, "čelnici EU-a pozvali su glavnog europskog pregovorača Michela Barniera da nastavi sa svojim naporima kako bi se došlo do sporazuma" i spremni su se ponovno sastati kada Barnier ocijeni da je postignut "odlučujući napredak". To znači da se zasad odustaje od već najavljenog izvanrednog summita o brexitu 17. i 18. studenoga.

Barnier je prije radne večere rekao da mu je potrebno "puno više vremena i da će sljedećih tjedana nastaviti raditi, mirno i strpljivo".

Raspravljat će se i o migracijama, o prijedlogu jačanja Europske granične i obalne straže na 10 tisuća pripadnika do 2020. godine te o suradnji s afričkim državama kako bi se smanjio migrantski pritisak.

Očekuje se da će čelnici pozvati na blisku suradnju s afričkim državama iz kojih migranti dolaze te s državama tranzita. Do sada nijedna afrička država nije izrazila spremnost da na njezinom teritoriju bude centar za iskrcavanje migranata.

U okviru rasprave o vanjskim odnosima, hrvatski premijer Andrej Plenković je najavio da će govoriti o stanju u BiH nakon općih izbora u toj zemlji i položaju hrvatskog naroda.

Nakon završetka radnog dijela summita 28-orice usljedit će summit eurozone u inkluzivnom sastavu - svih država članica bez Velike Britanije. Tema je daljnja integracija Ekonomske i monetarne unije, ali se ne očekuju nikakve odluke. 

(Hina) 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene