Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ceku u Ljubljani: Kosovo će ostati multietničko

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši kosovski premijer Agim Ceku izjavio je danas u Ljubljani da će Kosovo biti multietnička država u kojoj je Srbima zajamčen ravnopravan status, te da Kosovo unatoč slabom gospodarskom stanju ima jake razvojne adute.

"Iako je na Kosovu 90 posto stanovništva albanske narodnosti, Kosovo je i ostat će multietnička država", rekao je Ceku u petak u Ljubljani u "Centru Europa" na tribini koju je organizirao ljubljanski Institut za strateška istraživanja.

Pročitajte i ovo Xhelal Svecla Sudionici su identificirani Kosovski ministar unutarnjih poslova priziva podnošenje tužbe protiv napadača u Banjskoj: "Ta skupina bavila se kriminalnom djelatnošću i ranije" Eksplozija na Kosovu - 2 Policija na terenu VIDEO Eksplozija na Kosovu: Bačena ručna bomba pored motela, ima ozlijeđenih

Ceku je naglasio odlučnost vlasti na Kosovu da se pridržavaju Ahtisaarijeva plana koji Srbima kako je rekao praktično osigurava "pozitivnu diskriminaciju" i velik utjecaj u strukturama vlasti preko instituta donošenja odluka načelom dvostruke većine u parlamentu i vlastiti obrazovni sustav gdje predstavljaju većinu, uključujući i sveučilište.

Govoreći o razvojnim mogućnostima Kosova nakon proglašenja neovisnosti, Ceku je naglasio da će se u ožujku ili najkasnije u lipnju održati donatorska konferencija, što bi trebalo dati jak poticaj gospodarskoj aktivnosti.

Razvojne prednosti Kosova su prirodni izvori i ljudski potencijal jer je riječ o demografski najmlađoj populaciji u Europi, a troškovi radne snage su niski, rekao je Ceku.

Na pitanje o tome može li Kosovo postati presedan za priznavanje novih država, Ceku je rekao da je Kosovo slučaj "sui generis" koji se ne može uspoređivati s drugima.

Što ako kosovski Srbi sada postave iste zahtjeve i traže samostalnost, pitao je predstavnik ruskog veleposlanstva u Ljubljani, a Ceku je odgovorio: "Ako počnemo mijenjati granice na Balkanu, gdje će to završiti?!"

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene