Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Čavić: Nema ustavnih temelja za referendum u RS

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić jučer navečer, gostujući na Radio televiziji Srbija u Beogradu, izjavio je kako "u sadašnjim okolnostima, održavanje referenduma o statusu srpskog entiteta u BiH nije moguće, jer za to ne postoje ustavne pretpostavke.

"Pravo na samoodređenje i odcjepljenje u jednoj državi može biti uređeno samo ustavom te države. Aneks četiri Daytonskog sporazuma je Ustav BiH u kojem to pravo nije definirano", rekao je Čavić.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

Prema njegovoj ocjeni, nitko u međunarodnoj zajednici nema namjeru ozbiljno dovesti u pitanje postojanje srpskog entiteta u BiH definirano Daytonskim sporazumom, jer bi posljedice takvog čina bile katastrofalne.

"Nikome ne pada na pamet rušiti daytonske temelje zato što zna da će zapaliti fitilj u srcu Balkana i proizvesti eksploziju koju više nitko neće moći kontrolirati", kazao je predsjednik RS.

Po njegovim riječima "referendum u RS ipak bi bio demokratski odgovor na jednostrano rušenje Dayonskog sporazuma, s koje god strane ono bilo izvršeno - u samoj BiH ili od strane međunarodne zajednice".

"Odstupanje od Daytonskog sporazuma bilo bi odlazak u predratno stanje i vraćanje RS u status države. Najdemokratskiji i najmirniji način za to je referendum, ali se s referendumom neće pomiriti ni Bošnjaci ni Hrvati, posebice Bošnjaci koji imaju potpunu identifikaciju s državom i smatraju je svojim ekskluzivnim pravom", izjavio je Čavić za RTS.

Kako je istaknuo, temelji Daytonskog sporazuma mogu se mijenjati samo unutarnjim sporazumom u BiH, a Srbi se ne žele odreći prava koja su stekli tim dokumentom.

Čavić je izrazio uvjerenje da će se međunarodna administracija iz BiH povući u bliskoj budućnosti kako bi omogućila nastavak integriranja te države u EU.

Njegovo je uvjerenje da se, "ako međunarodna zajednica želi opstanak BiH kao cjelovite države, u budućnosti neće ugrožavati pravo Srba na vlastiti entitet u okviru te države".

"BiH je zemlja u kojoj se dogodila nacionalna separacija. To je zemlja u kojoj postoje etnički monolitni teritoriji, to je način i
realnost s kojom se mora živjeti ako se BiH želi sačuvati. Tko ne shvaća tu realnost stvara uvjete za raspad BiH", rekao je predsjednik RS.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene