Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić jučer navečer, gostujući na Radio televiziji Srbija u Beogradu, izjavio je kako "u sadašnjim okolnostima, održavanje referenduma o statusu srpskog entiteta u BiH nije moguće, jer za to ne postoje ustavne pretpostavke.


"Pravo na samoodređenje i odcjepljenje u jednoj državi može biti uređeno samo ustavom te države. Aneks četiri Daytonskog sporazuma je Ustav BiH u kojem to pravo nije definirano", rekao je Čavić.

Vezani članci Koronavirus u Sarajevu Novi crni rekord unatoč strogim mjerama: Susjedi bilježe najveći broj zaraženih od izbijanja epidemije Koronavirus u BiH Nastavlja se rast broja zaraženih u Bosni i Hercegovini: Više od 1600 novih slučajeva

Prema njegovoj ocjeni, nitko u međunarodnoj zajednici nema namjeru ozbiljno dovesti u pitanje postojanje srpskog entiteta u BiH definirano Daytonskim sporazumom, jer bi posljedice takvog čina bile katastrofalne.

"Nikome ne pada na pamet rušiti daytonske temelje zato što zna da će zapaliti fitilj u srcu Balkana i proizvesti eksploziju koju više nitko neće moći kontrolirati", kazao je predsjednik RS.

Po njegovim riječima "referendum u RS ipak bi bio demokratski odgovor na jednostrano rušenje Dayonskog sporazuma, s koje god strane ono bilo izvršeno - u samoj BiH ili od strane međunarodne zajednice".

"Odstupanje od Daytonskog sporazuma bilo bi odlazak u predratno stanje i vraćanje RS u status države. Najdemokratskiji i najmirniji način za to je referendum, ali se s referendumom neće pomiriti ni Bošnjaci ni Hrvati, posebice Bošnjaci koji imaju potpunu identifikaciju s državom i smatraju je svojim ekskluzivnim pravom", izjavio je Čavić za RTS.

Kako je istaknuo, temelji Daytonskog sporazuma mogu se mijenjati samo unutarnjim sporazumom u BiH, a Srbi se ne žele odreći prava koja su stekli tim dokumentom.

Čavić je izrazio uvjerenje da će se međunarodna administracija iz BiH povući u bliskoj budućnosti kako bi omogućila nastavak integriranja te države u EU.

Njegovo je uvjerenje da se, "ako međunarodna zajednica želi opstanak BiH kao cjelovite države, u budućnosti neće ugrožavati pravo Srba na vlastiti entitet u okviru te države".

"BiH je zemlja u kojoj se dogodila nacionalna separacija. To je zemlja u kojoj postoje etnički monolitni teritoriji, to je način i
realnost s kojom se mora živjeti ako se BiH želi sačuvati. Tko ne shvaća tu realnost stvara uvjete za raspad BiH", rekao je predsjednik RS.