Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Cartagena, lučki grad na jugu Španjolske, na Veliku Gospu iščekuje ukazivanje ukletog jedrenjaka.


U zaljevu ispred Cartagene, kada munje u noći osvijetle more, na horizontu se može vidjeti sablasni jedrenjak potopljen ondje prije 407 godina, govori legenda koja se ondje prenosi generacijama.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Ukinuli su izvanredno stanje i policijski sat, tisuće mladih cijelu noć partijalo na ulicama Noćni provod - 2 Veliki party u Španjolskoj: Uz digitalne propusnice uživali na plesnom podiju

"To je priča u koju i danas vjeruju stariji ljudi", kaže Paco Gracia, 45-godišnji stanovnik i turistički vodič. Slušali su je kada su bili mali pa i danas znatiželjno gledaju prema zaljevu zaštićenom visokim stijenama.

Nakon invazije Maura sa sjevera Afrike španjolski vladari su nakon nekoliko stoljeća u sklopu rekonkviste vratili ondje vlast, a Cartagenu su opet preuzeli 1245.

Četiri stoljeća kasnije plemić Luis Garre zaljubio se ondje u plemkinju Leonor de Ojedu, no ona je voljela drugog muškarca poznatog kao Carlos Laredo. Laredo je zapravo bio potomak Arapa i njegovo pravo ime bilo je Yosuf ben Ali.

Španjolci su u to vrijeme pokrštavali ljude poput njega poznate pod imenom "Moriscos", a Yosuf je tajno, da nitko nije znao, uzeo kršćansko ime zbog ljubavi prema plemkinji. Kada je to otkrio ljubomorni Garre prijavio ga je, a španjolska Inkvizicija je Yosufa pogubila na lomači.

Tuga plemkinje bila je velika no ne kao ona Yosufove sestre Fatime. Ona je zavela Garru kako bi mu se osvetila nastojeći ga odvesti na galiju gdje bi veslao do kraja života. Plemić se probudio zavezan u potpalublju jedrenjaka. Uspio se u mraku osloboditi, a kako bi vidio gdje je uzeo je baklju i slučajno izazvao požar. Vatra je zahvatila barut te su u eksploziji svi poginuli.

Bilo je to 1609., godinu dana prije nego su Španjolci preko luke u Cartageni protjerivali potomke Maura iz zemlje.

Danas je Cartagena trgovačka i vojna luka, no masovni turizam posljednjih desetljeća promijenio je grad i okolna mjesta. Uređeni restorani, kafići, plaže i muzeji nude se turistima. Legendu o jedrenjaku mladi ne znaju i nema je u promotivnim materijalima.

No ona i dalje živi u razgovorima starijih ljudi. Ribari u starim tavernama, uz čaše crnog vina, i dalje pričaju legendu o nesretnoj ljubavi i sukobu dvaju svjetova, a kada sunce zađe na Veliku Gospu, gledaju prema obzoru ne bi li ugledali ukleti jedrenjak. (Hina)