Japanski car Naruhito i carica Masako provozali su se središtem Tokija u nedjelju u svečanoj povorci kako bi obilježili ovogodišnje ustoličenje dok im je okupljeno mnoštvo mahalo nacionalnim zastavama i mobilnim telefonima snimalo nasmiješeni carski par.

Galerija Carska povorka u Tokiju (Foto: AFP) - 2 Carska povorka u Tokiju (Foto: AFP) - 3 Carska povorka u Tokiju (Foto: AFP) - 4 +0 Carska povorka u Tokiju (Foto: AFP) - 1

Car Naruhito, 59, naslijedio je prijestolje u svibnju pošto je njegov otac Akihito postao prvi monarh koji je abdicirao u dva desetljeća.

Vezani članci Ilustracija Četiri velika ruska amfibijska ratna broda prošla pored Japana u smjeru Europe: "Neobično je da prolaze tako blizu..." Slika nije dostupna Toide Samotako: Pogledajte kako se japanski premijer uključuje u promet

Povorka se trebala održati 22. listopada kada je car službeno ustoličen pred uglednicima iz oko 190 zemalja, ali je odgođena zbog tajfuna.

Pod modrim svodom bez oblačka car Naruhito i carica Masako, bivša diplomatkinja obrazovana na Harvardu, mahali su iz otvorene limunzine Toyota Century, koja je krstarila ulicama omeđenim ushićenim promatračima i policijom.

Car je bio u svečanom odijelu, a carica Masako u bijeloj haljini s tijarom na glavi koja je blistala na suncu, što se uvelike razlikovalo od svečanog ustoličenja kad su oboje bili u tradicionalnoj odjeći.

Deseci tisuća ljudi iz raznih krajeva zemlje okupili su se duž ceste duge 4,6 kilometra kako bi vidjeli carski par.

Neki su stali u red već u subotu kako bi si osigurali dobar pogled.

"Želim svjedočiti ovom povijesnom trenutku i svojim očima vidjeti osmijeh cara i carice, zato sam htio stajati ispred", rekao je Hiyori Okazaki, koji je čekao u redu od subote navečer ispred Carske palače. "Nisam mogao dočekati, pa sam došao već sinoć", dodao je ozareno.

Dok je svirala svečana glazba, povorka duga 400 metara u kojoj je 46 automobila, među kojima i automobili s prijestolonasljednikom Akishinom, prijestolonasljednicom Kiko i premijerom Shinzom Abeom, polako se kretala ulicama.

Za sigurnost povorke brinulo je 26.000 policajaca. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju