Obavijesti Video Pretražite Navigacija
USPON I PAD VELIKOG BOSSA

Zvali su ga "ubojicom troškova", divio mu se cijeli svijet, a sada je završio iza rešetaka

Carlos Ghosn (Foto: AFP)
Carlos Ghosn (Foto: AFP) Foto: Afp
Čelnik automobilskog diva Nissan Motor Carlos Ghosn uhićen je u Japanu zbog financijskih malverzacija. Mediji javljaju da je istraga o njemu trajala mjesecima.

Carlos Ghosn, jedan od vodećih šefova u automobilskoj industriji, mnogima poznat kao "Le Cost Killer", što bi u prijevodu bilo ''ubojica troškova'', osumnjičen je zbog financijskog manipuliranja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VRUĆI METAL Frankfurtska tračpartija – o čemu se pričalo iza svjetala reflektora Slika nije dostupna Od 3 do 5 zvjezdica [VIDEO] Najnoviji rezultati Euro NCAP-a

Mediji navode da je Ghosn mjesecima pod istragom zbog dojave zviždača iz tvrtke, a istraga je rezultirala današnjim uhićenjem, koje je odjeknulo svjetskim medijima.

Karijeru počeo u Michelinu

Svoju karijeru započeo je u Michelinu u Francuskoj, a cilj mu je bio ulazak u Renault. Nakon nekoliko godina to je i ostvario, no na tome nije stao.

Automobilskoj tvrtki Nissan pridružio se 1999. godine, gdje je stigao iz Renaulta. Omogućila mu je to kupovina kontrolnog paketa dionica.

U samo dvije godine postao je glavni izvršni direktor Nissana. Nakon godina koje su obilježile gubici u toj tvrtki uspio je Nissan vratiti na pozitivnu bilancu.

Bio je automobilski div punih 20 godina, pripisuju mu zasluge za preokret koji se dogodio početkom 2000-tih u Nissanu, kada je automobilska tvrtka bila na rubu bankrota.

Nadimak "ubojica troškova" dobio je tijekom devedesetih, zbog smanjenja radnih mjesta i zatvaranja tvornica. Njegov je ugled porastao nakon uspjeha strategije koju je vodio.

Macron oprezan zbog zaposlenika

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je svojevremeno da će njegova zemlja raditi na očuvanju stabilnosti Renaulta i njegova saveza s Nissanom.

"Kao dioničar... francuska će vlada ostati izuzetno oprezna kad je riječ o savezu, grupi i zaposlenicima koji imaju u svemu punu potporu države", kazao je Macron.

Osim što je postao predsjednik Nissana, Ghosn je također i predsjednik i izvršni direktor Renaulta i predsjednik Mitsubishi Motorsa. Također, on je predsjednik i glavni i izvršni direktor strateškog saveza Renault-Nissan-Mitsubishi Motors.

Drukčiji od drugih

Rođeni Brazilac libanonskog podrijetla s francuskim državljanstvom uvijek je za sebe govorio da mu je njegovo porijeklo utisnulo osjećaj da je drukčiji. Samim tim, bilo mu je lakše prilagoditi se novim kulturama i načinu života.

Ime Carlosa Ghosna u jednom se trenutku pojavilo kao ime potencijalnog kandidata za predsjednika Libanona, no na kraju je odustao jer je već imao "previše obveza".

U anketama u kojima su Japanci odgovarali na pitanje o tome koga bi voljeli na čelu svoje države u 2011. godini Ghosnovo ime našlo se na sedmom mjestu, ispred Baracka Obame, koji je tada bio deveti.

Njegov status heroja toliko je porastao u toj zemlji da je oživotvoren u jednom od poznatih japanskih stripova.

Pod istragom zbog dojave zviždača iz tvrtke

Prema nepotvrđenim informacijama, Ghosn navodno od 2011. nije prijavio 44 milijuna dolara prihoda.

Ghosnu bi otkaz trebao biti uručen nakon sastanka odbora tvrtke u četvrtak, piše BBC. Nissan je potvrdio vijest o uhićenju, no japanski tužitelji još nisu izdali službeno priopćenje.

Od 2010. godine tvrtke su dužne otkriti plaće rukovoditelja koji zarađuju više od 100 milijuna japanskih jena. Istraga je pokazala da je upravo Ghosn posljednjih pet godina prikazivao manje iznose od onih koje je zaista primao.

Iz Nissana su se ispričali zbog svega što se dogodilo. "Pokušavamo stabilizirati situaciju i normalizirati svakodnevno poslovanje", izjavio je glavni izvršni direktor Nissana Hiroto Saikawa.

Iz tvrtke je objavljeno kako je u planu i odlazak Grega Kellyja, za kojeg se također sumnja da je bio "duboko uključen u nepravilno ponašanje".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene