Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rođen u vrijeme diktature

Charles Puigdemont: Tko je Katalonac koji je do sada najglasniji u traženju neovisnosti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Carles Puigdemont, katalonski predsjednik koji je Katalonce odveo na referendum na kojem je glasovalo 43% birača, od kojih je njih 90% zatražilo neovisnost - veoma je popularan na društvenim mrežama.

Carles Puigdemont razbarušenom prosijedom kosom i modernim naočalama balansira političkim izgledom kada se obraća publici na društvenim mrežama. Njegov prijatelj iz ranih dana Miquel Rier, od kada je tek ušao u svijet rada u lokalnim novinama, kaže da ga ne čudi ovoliki angažman Puigdemonta na internetu, jer se oduvijek zanimao za nove tehnologije.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Madridu - 1 Zabranjeni referendum Tisuće prosvjednika u Madridu tražilo ostavku premijera: "Ni amnestija, ni samoodređenje" Carles Puigdemont (Foto: AFP) Objavljene presude Španjolski sud izdao novi uhidbeni nalog za Puigdemonta

Carles Puigdemont rođen je 1962. u Ameru za vrijeme diktature generala Francisca Franca. Kao dječarac pohađao je španjolsku školu koju je vodilo svećenstvo, dok je kod kuće kao i svi iz njegove generacije i okruženja govorio katalonski.

Njegov školski kolega Joan Matamala prisjeća se kako se Puigdemont slagao sa svima u školi. Iako tada nije imao karakteristike vođe, bio je netko koga se teško zaboravlja, istaknuo je Matamala. Već je od rane mladosti njegovao katalonski jezik te je upisao i katalonsku filologiju na lokalnom sveučilištu.

U ozbiljne političke vode zaplivao je na lokalnim izborima 2011. godine kada je izabran za gradonačelnika Girone, a tu je dužnost obnašao do 2016.

Puigdemont govori jezikom neovisnosti kakvim njegov prethodnik, smatraju simpatizeri, nije govorio tijekom referenduma 2014. kojeg je Madrid tada također zabranio. I upravo u tome, smatraju leži njegova karizma.

 

#SantJordi, patró de #Catalunya, representa la #democràcia, i el drac, el totalitarisme que muta i sempre s'ha de vèncer #1Oct

A post shared by Carles Puigdemont (@carlespuigdemont) on

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene