Japanski car Naruhito (Foto: STR / Japan Pool / AFP)
Japanski car Naruhito (Foto: STR / Japan Pool / AFP) Foto: STR / Japan Pool / AFP

Japanski car Naruhito preuzeo je Prijestolje Krizantema u srijedu dan nakon abdikacije svoga oca Akihita i obvezao se dužnost obavljati s punom odgovornošću kao "simbol države i jedinstva japanskog naroda", čime je i službeno počela nova era, Reiwa.


Bivši car Akihito i carica Michiko službeno se se povukli s prijestolja u utorak nakon tri desetljeća vladavine na svečanosti u carskoj palači u Tokiju gdje se Akihito zahvalio narodu i molio za mir u svijetu.

Vezani članci Koronavirus u Japanu Borba protiv zaraze: U Japan više neće moći stanovnici SAD-a, Kine, Europe Šašava hrana Majka troje djece priprema šašava i šarene obroke neodoljive klincima

Naruhito (59), je tehnički naslijedio svoga oca odmah nakon ponoći u srijedu postavši 126. vladar, no službeno je preuzeo Prijestolje Krizantema krajem jutra, a u tom prvom dijelu svečanosti ni njegova supruga ni druge carske žene ne smiju prisustvovati.

Naruhito, prvi car rođen nakon Drugog svjetskog rata i prvi kojeg su roditelji odgojili samostalno, izrazio je zahvalnost svojim roditeljima na radu koji su obavljali tri desetljeća i naglasio da teret koji su mu ostavili preuzima s dostojanstvenom odgovornošću.

"Obvezujem se da ću uvijek misliti na narod, i kako ću im se približavati, ispunjavat ću svoje dužnosti tako da budem simbol Japana i zajedništva japanskog naroda u skladu s ustavom", rekao je Naruhito uz suptilan osmijeh, odjeven u frak i noseći nekoliko velikih medalja.

"Iskreno se molim za sreću našeg naroda i daljnji napredak naše zemlje te za mir u svijetu", dodao je Naruhito. Pored Naruhita stajao je njegov brat i nasljednik, princ Akishino, tijekom kratke ceremonije ustoličenja.

Njegova supruga, carica Masako, nije bila u dvorani tijekom ceremonije u skladu s tradicijom koja zabranjuje prisustvovanje carskih žena, ali prvi put prisustvovala je jedna žena - Satsuki Katayama, koja je bila dio kabineta premijera Shinza Abea.

Abe je česitao caru Naruhitu na ustoličenju i rekao da se Japan uzda u svog vladara. "Odlučni smo stvarati u međunarodnom okružju koje se brzo mijenja, svijetlu budućnost za ponosni Japan koji je mirotvoran i pun nade", rekao je.

Američki predsjednik Donald Trump i supruga Melanija priopćenjem su poručili svoju "iskrenu zahvalnost" carskom paru. Američki predsjednik biti će i prvi diplomatski test za novoga cara, a njihov susret zakazan je za kraj svibnja.

Svoje čestitke izrazio je i kineski predsjednik Xi Jinping, javlja agencija Xinhua. Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in to je učinio dan prije u poruci u kojoj je zahvalio Naruhitu na promicanju mira i bilateralnih odnosa.

Nova Naruhitova era zvat će se "Reiwa", odnosno prekrasna harmonija.

Kaos u Venezueli: Guaido najavio nastavak prosvjeda, Maduro objavio neuspjeh planirane pobune