Holivudski filmski redatelj i istraživač svojom je podmornicom ‘Deepsea Challenger’ zaronio na dno Marijanske brazde.


James Cameron je zaronio do najdublje točke na svijetu, kao prvi čovjek kojem je uspio taj pothvat nakon 50 godina.

Vezani članci Linda Hamilton (Foto: Profimedia) Glumica za kojom se nekad uzdisalo izazvala buru izjavom: ''Već 15 godina živim u celibatu'' Slika nije dostupna Veliki podvig, ali i sramota: Istraživači stigli na dno svijeta, no šokirat ćete se kad vidite što su ondje pronašli

Cameronov zaron trajao je oko dva sata. Kada je stigao na dno objavio je poruku na Twitteru: ‘Upravo sam stigao na najdublju točku oceana. Udarac o dno nikad nije bio toliko dobar. Ne mogu dočekati da s vama podijelim što vidim’.

Njegova mini podmornica, duga osam metara, može izdržati ogroman pritisak i opremljena je tehnologijom za snimanje 3D filmova. Cameron također planira prikupiti brojne uzorke za biologe i geologe. Povratak na površinu trebao bi trajati između 70 i 90 minuta, objavio je National Geographic koji je supokrovitelj zarona.

>> Tvorac Avatara ide na dno Marijanske brazde!

Marijanska brazda duboka je 11 kilometara. Nalazi se oko 350 kilometara jugozapadno od otoka Guama. Prvi i do Camerona jedini ljudi koji su bili na dnu Marijanske brazde su američki oceanograf Dan Walsh i švicarski mu kolega Jacques Piccard koji su se batiskafom ‘Trieste’ u vlasništvu američke mornarice spustili na najdublju točku svijeta 23. siječnja 1960. godine.

Cameron (57), redatelj ‘Bezdana’, ‘Titanica’ i ‘Avatara’, odlučio se na ovu ekspediciju kako bi ‘saznao više i bolje shvatio taj u velikoj mjeri nepoznat dio planeta’, prenosi National Geographic. On dosad ima 72 zarona u svojoj istraživačkoj karijeri, uključujući 12 oko Titanica, također s podmornicom ‘Deepsea Challenger’.

Cameron, koji s dna Marijanske brazde može povremeno komunicirati sa svojim timom na površini SMS porukama, bio je samouvjeren prije zarona. ‘Dobro su me pripremili i dobro sam se pripremio, znam što mogu očekivati’, kazao je. (Hina)