Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanski premijer David Cameron dao je u ponedjeljak jednoznačnu potporu spornom postupku dobivanja plina iz škriljca, riskirajući izazivanje bijesa konzervativnih glasača iz seoskih područja.


Vjeruje se da Velika Britanija ima najveće rezerve plina u škriljcu koje bi mogle smanjiti ovisnost zemlje o uvoznim energentima, no plinska industrija morat će biti vrlo oprezna kako bi umirila skeptičnu javnost i aktiviste za zaštitu okoliša.

Bušenje škriljca moglo bi smanjiti cijenu plina, otvoriti nova radna mjesta i povećati prihode lokalnih zajednica u kojima se plin pronađe, napisao je David Cameron u listu Daily Telegraph od ponedjeljka.

Vezani članci Glazba, ilustracija (Foto: Getty Images) Prijeti mu zatvor: Susjedima mjesecima do 3 ujutro ovu pjesmu puštao "na repeat" Slika nije dostupna Nasljednik Margaret Thatcher: Izlazak Britanije iz EU bio bi strašno loš

>> VIDEO Gorjela najveća naftna rafinerija u Venezueli


'Ako ne podupremo tu tehnologiju, propustit ćemo golemu priliku da pomognemo obiteljima smanjiti račune i ojačamo konkurentnost zemlje', istaknuo je čelnik Konzervativne stranke.

Hidrauličkim bušenjem izvlače se nafta i plin iz čvrsto sedimentiranih stijena tako što se u probušene rupe ubrizgavaju pijesak, kemikalije i voda pod visokim tlakom.

Kritičari upozoravaju da bi taj postupak mogao izazvati manje potrese, onečistiti podzemne vode i narušiti seoski krajolik u britanskoj provinciji.

Cameron, pak, tvrdi da je bušenje sigurno i, ako se regulira na pravi način, nema dokaza da bi zagadio vodu ili izazvalo štetu u okolišu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook