Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doznajte razloge zašto

Čak 84 posto vegana i vegeterijanaca se vraća mesu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nije svejedno zbog kojeg razloga netko postane vegeterijanac, pokazala je američka studija, koja se prva pozabavila prehrambenim navikama te skupine.

Oni koji se odriču mesa samo radi zdravstvenih poteškoća često se vraćaju konzumiranju mesa nakon nekog vremena, no oni koji se odriču mesa u prehrani zbog, osim zdravstvenih, i ekoloških te aktivističkih razloga, poput zaštite životinja, rijetko napuštaju svoj novoizabrani način prehrane.

Pročitajte i ovo Vis Od recepata do nakita Na mnogima najljepšem hrvatskom otoku raste najstarije stablo rogača na svijetu: Mladi zadrugari čine čuda Slika nije dostupna 10 'zlatnika' Nije svaka dijeta muka: Savjeti kojih se svi mogu lako pridržavati!

Nova studija provedena nad 11.000 bivših i sadašnjih vegana i vegeterijanaca u dobi iznad 17 godina u SAD-u, otkrila je da oni generalno jedu manje mesa, kao i da oni koji se mesa u potpunosti odriču, teško se drže te navike, prenosi Science Alert.

Istraživanje je proveo američki Humane Research Council, organizacija koja radi istraživanja za udruge za zaštitu životinja, u sklopu svojeg novog projekta promicanja bezmesne prehrane američkoj javnosti. zaključak istraživanja sugerira da se unos mesa smanji, jer takav način prehrane ima više izgleda da dugotrajno prijeđe u naviku.

Istraživači su otkrili da se u SAD-u trenutno tek dva posto građana identificiraju kao vegani ili vegetarijanci. Deset posto su ih bivši vegani/vegetarijanci, a 88 posto Amerikanaca se nikad nije zamaralo promjenom prehrambenih navika.

Tek jedan od pet vegana i vegeterijanaca se drži svoje prehrane, dok se čak 84 posto vraća konzumiranju životinjskih prehrambenih proizvoda, istaknula je Jessica Leber iz tvrtke Fast Company.

Istraživačima nije posve jasno koji su razlozi zašto se toliko puno osoba vraća staroj prehrani, odnosno je li riječ o socijalnim ili zdravstveno-financijskim razlozima. Leber ističe da trećina bivših vegana/vegeterijanaca kaže da su se vratili staroj prehrani zbog partnera, odnosno da je razlog sklad u vezama.

"Podaci bacaju novo svjetlo na neke stvari koje bivši vegani/vegetarijanci imaju zajedničke, poput prelaska na novi dijetni režim prebrzo, nedovoljno socijaliziranje s drugim veganima/vegeterijancima te nemoć u rješavanju određenih prehrambenih želja", zaključak je studije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene